Kezdőlap A lelkiatya válaszol Létezik a földi élet előtti élet?

Létezik a földi élet előtti élet?

Kedves Lelkiatya! Létezik élet előtti élet? A földi élet előtt vagyunk már valahol, vagy Isten minden fogantatás pillanatában teremt valakit?

Kedves Levélíró! A Biblia arra tanít, hogy minden ember egyedi, megismételhetetlen. Minden ember a Teremtő képmása, és végtelenül értékes az Ő számára. Mindannyiunkat hív az örök életre. A halálunk után azonnal beléphetünk Isten boldogító közösségébe, amennyiben erre készen vagyunk. Ezért mondta Jézus a jobb latornak: „Még ma velem leszel a Paradicsomban” (Lk 23,43).

Nincs élet előtti léte az embernek. Ahogyan az univerzumnak is van kezdete, éppígy az emberi életnek is. Az Úristen ezt mondta Jeremiásnak: „Mielőtt megalkottalak volna anyád méhében, prófétául rendeltelek…” (Jer 1,4). A Makkabeusok könyvében szereplő hét gyermek édesanyja ezt mondta a gyermekeinek: „Nem én ajándékoztam nektek a lelket és az életet, nem én fűztem össze elemeiteket csodálatos módon” (2Makk 7,22).

Ahogyan az univerzum alkotórészeinek kialakulása sem egy pillanat műve volt, éppígy az új emberi lény létrejötte sem egy pillanat alatt történik. Lassan bontakozik ki az emberi lény az édesanya méhében, és a születés után azon kívül. Ebben a folyamatban a szülők szerepe is fontos. Éva így kiált örömében a gyermeke születésekor: „Isten segítségével embert alkottam!” (Ter 1,4) Az ember társ-teremtő, közreműködik az új emberi élet létrejöttében.