Kezdőlap Egyéb Lisieux szentje az UNESCO programján

Lisieux szentje az UNESCO programján

Az ENSZ kulturális szervezete jövőre és 2023-ban hivatalos megemlékezéseket fog tartani Lisieux-i Kis Szent Teréz születésének 150. évfordulója alkalmából. A nemcsak Franciaországban, de nálunk is nagyon népszerű kármelita szent 1873-ban született Alenconban. A szentéletű és 2008-ban szentté is avatott Martin házaspár kilencedik gyermeke volt. Az édesanya 1877-ben rákbetegségben hunyt el. Ekkor költöztek Lisieux-be, mert az édesanya fiútestvére feleségével ott lakott, és segítették őket.

Teréz igen jól tanult, és mélyen vallásos kislány volt. Jellemző volt lelkületére, hogy egy többszörös gyilkos megtéréséért sokat imádkozott, és az kivégzése előtt megcsókolta a feszületet.

A kislány annyira vágyott a kolostorba lépésre, hogy előbb a bayeux-i püspöktől, majd XIII. Leó pápától apja kíséretében személyesen kérte, hogy tizenöt évesen kolostorba léphessen. A pápa csak annyit mondott: „Ha a Jóisten úgy akarja, be fog lépni.” Végül püspöki engedéllyel 1888-ban beléphetett a lisieux-i kármelita kolostorba. (Ezért lett Kis Szent Teréz, mert a kármelita nővérek reformerét századokkal előbb Nagy Szent Teréznek nevezték.)

Szerény kolostori életében a közösség számára a víz, a kenyértészta előkészítése volt mindennapi feladata, valamint a harangozás, az étkezések alatt a felolvasás és az imádság vezetése. 1890-ben tett fogadalmat, segédsekrestyés lett. Mikor nővére perjelnő lett, szeretett volna mindig novícia maradni.

Huszonegy évesen kezdett betegeskedni. 1893-ban meghalt az édesapja. Teréz ekkor fedezte fel a maga „kis útját”. Közben írta önéletrajzát. Belső megpróbáltatásoktól szenvedett, gyomorbántalmak, köhögési rohamok gyötörték. 1897 májusában felmentették feladataitól. Szeptember 30-án, huszonnégy éves korában tuberkulózisban hunyt el.

Egy év múlva jelent meg önéletrajza Egy lélek története címmel. X. Piusz pápa 1907-ben „a modern idők legnagyobb szentjének” nevezte. XI. Piusz avatta szentté 1925-ben. 1927-ben a missziók védőszentjévé nyilvánította. XII. Piusz 1944-ben Franciaország védőszentjévé tette. II. János Pál pápa 1997-ben egyháztanítóvá nyilvánította.

„Szeretnék felvonót találni, hogy Jézusig emelkedjem, mert túlságosan kicsiny vagyok ahhoz, hogy a tökéletesség meredek lépcsőfokait járjam.”

Rosdy Pál

a lelkiatya válaszol betegség boldogság Böjte Csaba bűn család Egyház események Európa Ferenc pápa fiatalok gyerek gyónás halál határontúl hit házasság ima Isten Istenkapcsolat Jézus kultúra lelkiatya Magyarország nagyvilág pap papok Pál Feri remény segítség szentek szentmise szentségek szenvedés szerelem szeretet társadalom Vatikán vers viccek válás zene élet életbölcsességek életút