Kezdőlap Hírek Magyar püspökök látogatása a pápánál

Magyar püspökök látogatása a pápánál

Magyar püspökök látogatása a pápánál
A lovári nyelven bemutatott mise kérdéséről, valamint a határon túli magyar boldogoknak és szenteknek a magyarországi kalendáriumba való beiktatásáról is szó lesz a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) jövő heti vatikáni ad limina látogatásán – nyilatkozta Erdő Péter bíboros, prímás az MTI-nek Rómában szerdán.

Erdő Péter hangsúlyozta, hogy a MKPK tagjait elsőként Ferenc pápa fogadja jövő hétfőn. A magyar püspökök a pápai kihallgatásra viszik a missziós keresztet, amely a 2020-as magyarországi eucharisztikus világkongresszus előtt bejárja majd a magyar városokat. A keresztet, amely magyar szentek ereklyéit tartalmazza, Ferenc pápa megáldja.

Utoljára az MKPK 2008-ban tartott ad limina (az apostolok küszöbénél) látogatást, amelyen a nemzetek megyéspüspökei a pápával és a vatikáni hivatalok képviselőivel találkoznak. A püspöki karok számára öt évente kötelező az ad limina látogatást, de az egyház püspökeinek magas létszáma miatt ez az időhatár gyakran elhúzódik.

A Veres András MKPK elnök vezette magyar püspöki kar tagjai a november 24-ig tartó látogatás során a Szentszék minden jelentős hatóságát felkeresik, köztük az államtitkárságot, a hittani, a püspöki, valamint a nevelési kongregációt. A magyar püspökök „beszámolnak arról, hogy az adott szakterületen milyen a helyzet Magyarországon, másrészt kérdéseket tudunk feltenni a Szentszék illetékes képviselőinek, hogy mit tartanak fontosnak vagy sürgősnek a különböző területeken” – emelte ki Erdő Péter.

Hozzátette, hogy az istentiszteleti kongregációval a Szentszék új liturgikus rendelkezéseiről egyeztetnek, és az MKPK felveti a cigány nyelvű mise kérdését. A bíboros hangsúlyozta, hogy a Szentszék eddig a túl kicsinek tartott nyelveken nem adott engedélyt, hogy misekönyv készüljön a megfelelő egyházi terminológia hiánya miatt, lovári nyelven azonban már a teljes Szentírás fordítása megjelent. A szentté avatási kongregációban a határon túli egyházmegyékben boldoggá vagy szentté avatott személyeknek a magyarországi boldogok és szentek kalendáriumába való beiktatatását szorgalmazzák.

A magyar püspökök november 21-én a Szent Péter-bazilika magyar kápolnájában, november 24-én a római falakon kívüli Szent Pál-bazilikában mutatnak be magyar misét.

Forrás: hirado.hu