Kezdőlap Hírek Frissítve: Tüntetés a marosvásárhelyi iskoláért – Nagy Henrietta végzős diák beszéde

Frissítve: Tüntetés a marosvásárhelyi iskoláért – Nagy Henrietta végzős diák beszéde


Frissítve!

A bejelentések szerint a Bolyai Farkas Gimnázium ernyője alá kerül a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium, diákjai megszokott környezetükben folytathatják tanulmányaikat. A fejleményekről itt és itt olvashatnak részeltesen.


Több ezren tüntettek a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium bezárása ellen szerdán, a Maros megyei városban. Az iskola diákjai nevében felszólaló Nagy Henrietta beszédéből ráláthatunk, hogy az érintett tanárok és tanulók milyen hősiesen helytállnak a sokszor kilátástalannak tűnő helyzetben.

Marosvásárhely – Nagy Henrietta beszéde

Fotó: Mentsük meg a marosvásárhelyi Katolikus Gimnáziumot

„Tisztelt egybegyűltek! Kedves diákok, tanárok, szülők!

Minden normális diák szeptemberben örülne, ha lenne még pár hét a nyárból. Mi ezzel úgy vagyunk, hogy inkább szeretnénk azt, ha az iskolakezdés alkalmából tudnánk most hozzátok szólni. Az új tanév indulásának alkalmából, amely hétfőn kezdődik.
Vagy legalábbis jó lenne, ha hétfőn kezdődne…
Az elmúlt egy évben egy kicsit felnőttünk – valamivel korábban, mint szerettünk volna. A mi életünk egy kicsit más volt, mint a többi diáké. Mi nem azon aggódtunk, hogy nincs meg a házi feladat, hanem azon, hogy nincs meg az iskola.
Most egy kicsit rajtunk a világ szeme. A mi iskolánkról szólnak a hírek. Mindenki kedves, megértő, ahogy mondani szokták a politikusok: szolidáris.
Nem értjük, hogy miért rajtunk csattan ez az egész, és nagyon elegünk van belőle.
Elegünk van abból, amit velünk, szüleinkkel és tanárainkkal végigcsináltak!!!
Elegünk van ebből az egész csúfolkodásból! Elegünk van a tehetetlenségből!
Elegünk van abból, hogy diáktársainkat kihallgatják!!!
Olyan ez az egész, mint az az időszak, amiről a szüleink azt mondták, soha nem jöhet vissza. Hát tévedtek. Visszajött.
Mi, a Római Katolikus Teológiai Líceum diákjai tanulni szeretnénk! De nem polgárjogot, közigazgatási alapokat és alkotmányelméletet – hanem magyart, románt, matekot, földrajzot és történelmet.
Az érettségire akarunk készülni, nem az iskola bezárására!
Tanulni akarunk abban az iskolában, amelyet választottunk, ahol a barátaink tanulnak! Ahol azok a tanárok tanítanak, akiket szeretünk, és nyilván azok is, akiket nem.
Az iskolában, amit senki nem vehet el tőlünk – legalábbis eddig azt hittük.
Olyan ez az egész, mint egy büntetés, ami soha nem ér véget. Amikor azt hiszed, hogy már vége, túl vagy rajta, kapsz egy újabb nyaklevest. Csak egy dologgal van baj: nem tudjuk, miért kapjuk a nyaklevest, miért büntetnek…

Kit zavarunk?! Kinek ártottunk mi, a négyszáz diák, aki tanulni szeretne?! Kinek szúrjuk a szemét?! Kinek érdeke, hogy a mi bőrünkön mutassa meg, hogy be lehet zárni egy magyar iskolát?! Kik vagytok ti, akiket zavarunk?! Eljöttetek legalább?! Elégedettek vagytok?

Az elmúlt egy évben nagyon sokszor hangzott el az a mondat, hogy ne féljetek. Mi is nagyon sokszor mondogattuk egymásnak. Most itt állunk iskolakezdés előtt pár nappal, és nem tudjuk, merre az iskola. És igenis félünk. Félünk, mert azok a tanárok és szülők, akiktől vártuk a megoldást, ugyanolyan tanácstalanok, mint mi. Ugyanúgy félnek.
És a félelem az, ami az iskola bezárásánál is veszélyesebb.
Félünk, de nem fogunk visszalépni. Iskolába akarunk járni – a MI iskolánkba. Nem akarjuk, hogy az osztályokat szétválasszák, nem akarjuk, hogy barátainktól elválasszanak.
Nem hagyjuk, hogy csúfot űzzenek belőlünk és szüleinkből! Nem hagyjuk, hogy meghurcolják tanárainkat és diáktársainkat! Nem hagyjuk az iskolát!
Mert nekünk hétfőn, szeptember 11-én el fog kezdődni az iskola.
Köszönöm, hogy meghallgattatok! Köszönöm, hogy eljöttetek!”
 

Ahogy a fenti beszédből is sejteni lehet, az iskola idő közben jelképpé és a magyarság közös szívügyévé vált. A tüntetésen részt vevő Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke is nyilatkozott erről.

A vásárhelyi római katolikus líceum szülői közössége a kormánytól várja a megoldást. Ez ugyanis politikai, nem jogi kérdés. Bár nem ez a kormány okozta ezt a helyzetet, de most ők vannak döntéshozói pozíciókban. Ha megvan a politikai akarat, akkor van megoldás is!#nehagyjukaziskolat

Közzétette: Kelemen Hunor – 2017. szeptember 7.