Kezdőlap Hírek Megkezdődött a fiatalokról szóló püspöki szinódus

Megkezdődött a fiatalokról szóló püspöki szinódus

Megkezdődött a fiatalokról szóló püspöki szinódus
A kép illusztráció.
Reménnyel és méltósággal teli jövőt szorgalmazott a fiatalok számára Ferenc pápa szerdai homíliájában, amellyel megnyitotta a nekik szentelt, október 28-ig tartó püspöki szinódust a Vatikánban. A teljes cikket az s4c.news oldalán olvashatják el.

Ferenc pápa a szinódus nyitómiséjén kijelentette, hogy az Egyháznak segítenie kell a fiatalokat, hogy álmaik, reményeik és távlataik legyenek. Ne hagyják magukat megfojtani és elnyomni a baljós prófétáktól, korlátoktól és tévedésektől, ellenkezőleg; lehetőségük legyen teret és utat találni maguknak. A Szentatya éppen ezért felszólította az Egyházat, hogy keresse a fiatalokat, engedve azon az egyházi szerkezeten, amely ma „megbénít, elválaszt és eltávolít a fiataloktól, akik a hit árvái”.

Emeljük tekintetünket a fiatalokra és vegyük észre, milyen helyzetekben élnek – jelentette ki Ferenc pápa az őket sújtó ideiglenességet, kiközösítést és erőszakot említve. Hozzátette: a háború, éhezés, kizsákmányolás áldozataivá váló fiatalok szenvedik el a múltban hozott döntések következményeit, „ne hagyjuk őket magukra az életüket elfojtó halálkereskedők kezében”.
A pápa szerint a recept az Egyház számára az, hogy a fiatalok problémái „kreatív odaadással, intelligens, lelkes és reménnyel teljes dinamizmussal” nyerjenek megoldást. Ferenc pápa emlékeztetett, hogy a püspökök nagy része a II. Vatikáni Zsinat éveiben volt fiatal. Ne hagyjuk, hogy az Egyház kizárólag mindent saját magához és saját fennmaradásához viszonyítson, „szélesítsük távlatainkat” – buzdította paptársait a pápa. (…)

A Magyar Katolikus Püspöki Kar (MKPK) nevében Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök, az MKPK ifjúsági ügyekkel megbízott tagja, valamint Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolitája vesz részt. (…)

Ferenc pápa: Az is lehet boldog, akinek nem voltak jó szülei

Fotó: Maggie McCauley – Unsplash