Kezdőlap Hírek Mégsem kell többet fizetni az egyházi esküvőkért Szlovákiában

Mégsem kell többet fizetni az egyházi esküvőkért Szlovákiában

Mégsem kell külön fizetni az egyházi esküvőkért Szlovákiában
Eltörlik az egyházi esküvőknél idén januártól bevezetett illetéket Szlovákiában – közölte az MTI-vel a szlovák belügyminisztérium sajtóosztálya hétfőn. A 10 eurós (mintegy háromezer forintos) illeték, amelyet az elektronikus közigazgatás reformjának keretében vezettek be, erős tiltakozást váltott ki, az eltörléséért indított petíciót pár nap alatt csaknem húszezren írták alá.

(…) Az egyházi házasságkötéshez szükséges dokumentumok előkészítésének jogcímén létrehozott illeték bevezetését azzal indokolták, hogy az egyházi esküvők esetében az anyakönyvi hivataloknak több feladatot kell elvégezniük, mint a polgári esküvők esetében.
Az új illeték bevezetése erőteljes társadalmi tiltakozást váltott ki. Eltörléséért a múlt hét elején petíciót is indított a Keresztény Intézmények Fóruma (FKI) nevű szlovákiai civil szervezet, ebben arra hivatkoztak, hogy az illeték diszkriminatív és a bevezetése indokolatlan. (…)
Szlovákiában az elmúlt évben mintegy 26 ezer házasság köttetett, ezek közül 12 ezer egyházi szertartás keretében. Szlovákiában az egyházi és a polgári esküvők jogi szempontból egyenértékűnek számítanak. (…)

A teljes cikket a Profitline.hu-n olvashatják el.
Fotó: Pixabay