Kezdőlap A lelkiatya válaszol Megszűnt a házaséletünk

Megszűnt a házaséletünk

Megszűnt a házaséletünk
A kép illusztráció.
Tisztelt Lelkiatya! Éppen ma van a 6. házassági évfordulónk a férjemmel. A problémám, hogy ebből a 6 évből csak az első évben volt köztünk szexuális kapcsolat, tehát 5 éve csak élünk egymás mellett. Egészségügyi probléma nincs és beszéltünk is erről, ő azt mondja, hogy majd egyszer újra lesz köztünk kapcsolat. De már 35 évesek vagyunk és én úgy szeretnék gyerekeket, többet is. Most ő kitalálta, hogy kimegy dolgozni külföldre mert itthon nem elég a fizetése. Teljesen kétségbe vagyok esve, nem így képzeltem a házasságot. Mit kíván ilyen esetben tőlem az én Uram és az én Egyházam?

Kedves Levélíró! Nagyon sajnálom, hogy ilyen állapotba jutott a házasságuk. Mind a testi kapcsolat, mind a gyermekvállalás lényegi része a házassági szeretetszövetségnek. Ha bármelyiket ezek közül valaki elutasította a házasság megkötésekor, akkor a házasságuk nem is érvényes. Nekem a leírtak alapján az az érzésem, hogy a férje elutasítja ezt a két alapdimenziót, ami arra mutat, hogy valószínűleg már a házasságkötéskor sem volt teljes a házassági döntése, így a házasságuk egyházi szempontból érvénytelen. Természetesen ezt egy egyházi bíróság jogosult kimondani.

Mindenekelőtt azt javaslom, hogy próbálja megkérdezni a férjét, hogy miért maradt abba a testi kapcsolat maguk között? Van-e valamilyen sérelme, panasza maga ellen? Van-e valamilyen konkrét oka, ami miatt abbamaradt? Mi történt akkor? Szándékozik-e újraindítani a testi kapcsolatot egy-két hónapon belül? Ha nem, miért nem? Szeretne-e gyermeket? Mikor? Mit gondol, hogy mitől lehetne jobb a házasságuk? Mit kellene őneki tennie ehhez, és mit magának? Próbálja őt kérdezgetni, hagyni, hogy ő beszéljen.

Ha a férje pozitív választ ad, újra akarja kezdeni belátható időn belül a testi kapcsolatot, gyermeket szeretne, akkor próbálják meg újraépíteni a kapcsolatukat. Szánjanak újra sok időt egymásra, legalább hetente egy nyugodt estét!

Ha a férje válaszai nemlegesek, vagy kitérőek, akkor lehet, hogy az érvénytelenítés irányában kell elindulni.


Ha ön is szeretne választ kapni kérdésére egy felszentelt paptól, itt írhatja meg nekünk.

A problémám, hogy 6 évből csak az első évben volt köztünk szexuális kapcsolat, tehát 5 éve csak élünk egymás mellett…

Közzétette: Keresztény Élet Portál – 2018. szeptember 18., kedd

Ha elmondaná véleményét az olvasottakkal kapcsolatban, itt teheti meg.