Kezdőlap Hírek Nem csökken a feszültség: apostoli nunciust és bíborost támadtak meg

Nem csökken a feszültség: apostoli nunciust és bíborost támadtak meg

Nem csökken a feszültség: apostoli nunciust és bíborost támadtak meg
Újabb erőszak Nicaraguában – ezúttal három egyházi elöljáró ellen, akiket Diriambában egy templomban támadtak meg, fizikailag és verbálisan bántalmazva félkatonai erők – tájékoztat a SIR olasz katolikus hírügynökség.

Leopoldo Brenes bíboros, managuai érsek és segédpüspöke, José Silvio Báez, valamint az ország apostoli nunciusa, Waldemar Stanisław Sommertag érsek esett hétfőn áldozatául a latin-amerikai országban dúló konfliktusnak. A főpásztorok két managuai pap és néhány újságíró kíséretében igyekeztek Diriambába, hogy segítséget és vigaszt nyújtsanak annak a 12 embernek, akik a napok óta ostromolt Szent Bertalan-templomba menekültek az erőszakos összecsapások elől. A püspököket megrángatták és sértegették. Báez érsek a karján megsebesült, és letépték mellkeresztjét. Az egyik kísérő papnak elvették a mobiltelefonját – tette közzé a Twitteren az érsek.

A nicaraguai püspöki konferencia határozottan elítéli a történteket. Rövid közleményében leszögezi: a helyi egyház visszautasítja és mélyen helyteleníti a fizikai és szóbeli erőszakot, melyet a főpásztorokkal szemben alkalmaztak. A püspöki delegáció Jézus Krisztus küldetését teljesítette, amikor a szenvedő nép mellett maradt, lelkipásztori látogatást téve a térség papjai és hívei között, akik a rendőrség és a félkatonai erők halálos összecsapásainak áldozatai.

A nicaraguai püspökökhöz csatlakoztak a Costa Ricai főpásztorok is. A püspöki konferencia elnöke, José Rafael Quirós Quirós érsek elítéli a nicaraguai kormány súlyosbodó elnyomását a néppel szemben. Szolidaritásukat és közelségüket fejezik ki a megsebesült püspökökkel és a lakossággal. A nemzetközi közösséget arra kérik, hogy működjön együtt az ország konfliktusának megoldásában, a megbékélés felé. Sem a nicaraguai nép, sem püspökeik nincsenek egyedül – írják a Costa Ricai püspökök, majd a Szűzanya közbenjárásáért fohászkodnak, hogy Nicaraguában megszűnjön az elnyomás és béke uralkodjék.

Mindeközben nem csökken a feszültség:

Daniel Ortega államfő bejelentette, hogy nem áll szándékában új választásokat kiírni. Ezzel fékezi a nemzeti párbeszédet, mely korábban elindult az áprilisi tiltakozások után, melyek több, mint 300 ember halálát okozták. Az új választások kiírása a nicaraguai püspökök egyik kérése volt, akik a nemzeti párbeszédben közvetítői szerepet vállaltak. Az erőszak kiinduló oka az Ortega elnök által kezdeményezett nyugdíjreform volt, mely a befizetendő járulékok emelését és a nyugdíjak csökkenését eredményezte volna. A rendelkezés – melyet időközben visszavontak – óriási tiltakozást váltott ki a lakosságból, akik az államfő lemondását követelik. Daniel Ortega 2006-tól van hatalmon, miután módosította az alkotmányt, mely maximum két mandátumot engedélyezett egymás után.

Forrás: Vatikáni Rádió
Fotó: Wikipédia