Kezdőlap Hírek Megújul Mátraverebély–Szentkút

Megújul Mátraverebély–Szentkút

Mártaverebély-Szentkút
Mártaverebély-Szentkút

A több mint 3,4 milliárd forintos támogatásból megújul Mátraverebély–Szentkút. A pénzből többek között megkezdik a Kálvária-kápolna felújítását, családi apartmanok, játszótér, sportpálya, napelempark létrehozását, parkolók és utak kiépítését.

A támogatást a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ), Mátraverebély–Szentkút nemzeti kegyhely turisztikai fejlesztésére biztosítja.

A közelmúltban nemzeti emlékhellyé is nyilvánított Mátraverebély-Szentkút pályázatot nyert a római katolikus búcsújáróhely fejlesztésére, különös tekintettel családbarát-szolgáltatások kialakítására és infrastrukturális fejlesztésekre. A projekt hátteréül a 2118/2017. (XII.28.) kormányhatározat szolgál Mátraverebély-Szentkút nemzeti kegyhely turisztikai fejlesztésének előkészítéséről. A 3.409.255.798 Ft összegű támogatásból többek között családi apartmanok, kemping, játszótér, sportpálya, napelempark létrehozását, parkolók és utak kiépítését, illetve a Kálvária-kápolna felújítását valósítja meg a kegyhelyet üzemeltető „Fons Sacer” belső egyházi jogi személy. A cél a szezonalitás csökkentése: a májustól októberig tartó búcsúszezon meghosszabbítása; a családos, fiatal és határon túli zarándokok és turisták megszólítása.

A 2013 óta befejezett, és részben most is zajló rekonstrukciók a búcsújáróhely központi elemeit érintették; elkészült a kegytemplom és a rendház teljes felújítása, megújultak a szabadtéri létesítmények, átépült a zarándokház, újjáépültek a zarándokszállások, elkészült a fogadóépület és a buszforduló. Ennek köszönhetően Szentkút a hagyományos egyházi funkció ellátása mellett komplex turisztikai szolgáltatóvá is vált.

Napjainkban a vallási turizmus a világ idegenforgalmának megközelítőleg 32%-át adja, és aránya folyamatosan nő. A fejlesztés megvalósulásával azonban nem csak a vallási motivációjú látogatókra számítanak a kegyhelyen, hanem a kulturális turistákra, valamint fekvéséből adódóan az aktív- és az ökoturizmus kedvelőire is. A további bővítést az is indokolttá teszi, hogy az elmúlt években érezhetően többen keresik föl a régiót, a vendégéjszakák száma folyamatosan nő. Egyrészt mert itt, Nógrád megyében található Magyarország legnagyobb és legértékesebb eredeti helyszínen meghagyott műemlékfaluja, Hollókő; valamint Ipolytarnóc, mint a világ harmadik leggazdagabb őslábnyomos lelőhelye; másrészt mert egyre népszerűbb a hegyvidéki, természetjáró turizmus, aktív- és ökoturizmus, amelyben a térség nagyon jó potenciállal bír, köszönhetően a Mátrának és a Cserhátnak. Mátraverebély-Szentkút, Hollókő és Ipolytarnóc között már élő turisztikai együttműködés van.

Mátraverebély-szentkút fejlesztései

A támogatásból családi apartmanok, beltéri játszószoba, a kegyhely teljes területének komplex tájépítészeti rekonstrukciója is megvalósul. Emellett játszótér, tűzrakó helyek, valamint padok és asztalok telepítése történik a kegyhely több pontján. A szabadtéri miséző hellyel szembeni domboldal amfiteátrum-jellegű kiépítésével és az eligazító táblák egységesítésével együtt. A projekt része a Kálvária-kápolna felújítása és ott urnatemető kialakítása, a kegytemplom fűthetővé tétele, a parkolók szilárd burkolattal való ellátása. Két darab büfékocsiból álló szabadtéri büfé, valamint kegytárgybolt létesítése búcsúk idejére. A biztonság fokozása érdekében kamerákat telepítenek. A fejlesztésből történik a kegyhelyet ellátó napelempark megépítése, két szolgálati lakás felújítása, a szelektív hulladékgyűjtés megoldása a kegyhely egész területén.

Forrás: szentkut.hu