Kezdőlap A lelkiatya válaszol Mehetek szentmisére, ha kapcsolatba kerültem igazolt fertőzött személlyel?

Mehetek szentmisére, ha kapcsolatba kerültem igazolt fertőzött személlyel?

Kedves Lelkiatya! Ha valaki potenciálisan fertőzhet koronavírussal, mert úgy tudja, hogy szoros kapcsolatban volt igazolt fertőzött személlyel, vagy bár nem tesztelt, de köhögő tüneteket mutató személlyel az elmúlt 14 napban, de ő maga még nem tapasztal tüneteket, és nincs hatósági házi karanténban, erre a személyre vonatkozik-e a misekötelezettség alól felmentés? Azt gondolnám, az a felelős magatartás, ha semmilyen közösségbe nem megy. De lehet, hogy így a misemulasztással bűnt követ el?

Kedves Levélíró! Egy ilyen veszélyes járvány idején fontos lelkiismeretbeli kötelezettségünk, hogy óvjuk (magunk és) mások egészségét. Ezért, aki volt fertőzött személy közelében, vagy tüneteket mutat, az ne jöjjön Szentmisére. Ilyenkor otthoni imádsággal szentelje meg a vasárnapot.

A szentmise értéke

A gyengébb egészségi állapotban levő vagy idős testvérekre vonatkozik az az általános szabály, hogy amennyiben az egészségi állapotuk miatt nem tanácsos számukra a nagyobb létszámú közösségi alkalmakon való részvétel, akkor fel vannak mentve a Szentmise kötelezettsége alól. Otthoni imádsággal, a média eszközei segítségével történő Szentmise hallgatással, esetleg a jóval kisebb létszámú hétköznapi Szentmisén való részvétellel pótolják a kimaradó vasárnapi Szentmisét.

Továbbra is imádkozzunk a betegekért, az egészségügyben és a szociális szférában dolgozókért! A több otthonlét legyen alkalom az elmélyülésre, a csendre, a közös családi imára és együttlétre! Ne feledkezzünk meg a legszegényebbekről, az állásukat elveszített embertársainkról, hanem lehetőségeinkhez mérten segítsük őket! Kövessük Szent Pál apostol buzdítását:

„Ne engedd, hogy legyőzzön a rossz, inkább te győzd le a rosszat jóval!” (Róm 12,21).