Kezdőlap A lelkiatya válaszol Melyik könyörgést kell felolvasni a szentmisén?

Melyik könyörgést kell felolvasni a szentmisén?

Kedves Lelkiatya! Június 15-én, Árpád-házi Boldog Jolán szerzetesnő emléknapján melyik egyetemes könyörgést kell felolvasni?

Kedves Levélíró! Az egyetemes könyörgések szövege szabadon alakítható szöveg. Eredetileg a liturgikus reform szándéka az volt, hogy a helyi közösség maga fogalmazza meg a saját könyörgéseit. Később, amikor látták, hogy ezt a legtöbb kis helyi közösség nem tudja megtenni, születtek a nyomtatott, előre megfogalmazott könyörgés szövegek. Ezek azonban csak ajánlások. Bármely szentmisén lehetséges, sőt ajánlott saját megfogalmazású könyörgéseket olvasni.
Árpád-házi Boldog Jolán ünnepe Magyarországon kötelező emléknap. Ez azt jelenti, hogy a papi könyörgéseket Boldog Jolánról kell venni. Az olvasmányokat lehet vagy a szent asszonyokról (illetve szerzetesekről), vagy a soros köznapról. A hívek könyörgésének megválasztásában a pap szabad. Ha a prédikációban Boldog Jolán példáját emeli ki, akkor szerencsés a hívek könyörgését is a szent asszonyok (vagy jótékonykodók, vagy szerzetesek) könyörgései közül venni. Ha a soros köznap evangéliumáról prédikált, akkor jobb a köznapi könyörgést olvasni.