22.8 C
Budapest
szerda, 2020. július 8.

Játékos vetélkedő középiskolásoknak

A Mély(k)víz vetélkedő rövid leírása

A vetélkedő lényegét tekintve a torpedó játék és a kvíz keveréke. Egy-egy fordulóban három település középiskolás csapatai mérik össze tudásukat és stratégiai ügyességüket „tengeri” díszletek között. A csapatok két-két főből állnak. A játékot a „kvíztengernagy” vezeti, aki egymás után teszi fel a kérdéseket a „matrózoknak”. Amelyik csapat jól válaszol (azaz a négy válaszlehetőség közül a helyeset jelöli meg), lövést adhat le valamelyik ellenfele táblán elrejtett hajórajára. A tizenkét kérdéskör (36 kérdés) után hat villámkérdés következik, amelyekre a leggyorsabban jelentkező csapat válaszolhat. Ezután dől el, hogy ki jut tovább a következő fordulóba. Minden helyes válasz 2 pontot ér, s ha jól céloz a csapat, és valamelyik ellenfél hajóját eltalálja, további 1 pont szerezhető. Ha a villámkérdésre jelentkező mégsem tudja a választ, akkor 1 pontot von le tőle a műsorvezető.

Milyen témakörökből lesznek a kérdések?

A kérdések az általános műveltség témaköreiből valók: irodalom, történelem, földrajz, technika, fizika, művészet, vallás, biológia, sport, háztartás stb.

Részlet a műsorból

Hol tekinthetők meg a vetélkedők?

Az I., II. és III. évad műsorai megtekinthetőek a honlapunkon, illetve a YouTube-csatornánkon, ahol az egyes részek televíziókban sugárzott részei mellett azok 30 másodperces előzetesei is megtalálhatóak.

Az első évad (2015 tavasza) 13 fordulóját a Kecskeméti Televízió, a Miskolc Televízió és a nyíregyházi Kölcsey Televízió sugározta május 3. és június 14. között, minden vasárnap este.

A második évad (2015 ősze) 13 fordulóját a következő televíziók közvetítették október 4. és december 27. között vasárnap esténként: Zugló TV (Budapest), Csaba TV (Békéscsaba), Miskolc Televízió, Kölcsey TV (Nyíregyháza), Veszprém Televízió, Ipoly TV (Balassagyarmat), Dombó TV (Dombóvár), DSTV Dunaújváros Televízió, Kapos Televízió (Kaposvár), Vásárhelyi Televízió (Hódmezővásárhely), Jász Trió TV (Jászberény), Kanizsa TV (Nagykanizsa), Szombathelyi Televízió, Körzeti Televízió Esztergom.

A harmadik évad (2016 ősze) 13 fordulóját a Pax Televízió (országos), Zugló TV (Zugló), Csaba TV (Békéscsaba), Miskolc Televízió, Kölcsey TV (Nyíregyháza), Veszprém Televízió, Dombó TV (Dombóvár), Kapos Televízió (Kaposvár), Vásárhelyi Televízió (Hódmezővásárhely), Kanizsa TV (Nagykanizsa), Körzeti Televízió Esztergom, Bonyhád TV, Rákosmente TV (Budapest), illetve az Erdélyi Magyar Televízió sugározta október 2. és december 25. között.

Hol készülnek a felvételek?

A vetélkedő fordulóit a televíziók felvételről közvetítik. A felvételek a Keresztény Élet Portál budapesti stúdiójában készülnek a sugárzást megelőző hetekben. Ha a jelentkezést visszaigazoltuk, megadjuk az időpontot és a helyszínt, ahová nagyon pontos érkezést kérünk. Az oda- és visszaútról mindenki maga gondoskodik.

A tévéműsorról

A műsoridő 26 perc. A felvétel profi díszletek között zajlik (hajós-tengerész környezetben), s négy kamerával készül. A műsort – a fiatalok világának megfelelő – animáció és zene színesíti.

Milyen jutalmat kapnak a győztesek?

A döntőben győztes csapat két tagja és kapcsolattartó tanáruk – szponzorainknak köszönhetően – római utazáson vehetnek részt. A második és harmadik helyezettek könyv és DVD jutalomban részesülnek. Valamennyi résztvevő megkapja a vetélkedő logóját tartalmazó pólót, amit a stúdiófelvételen viselt.

Miért találtuk ki ezt a játékot?

Igaz, a Keresztény Élet Portál katolikus internetes újság, de a műsort tudatosan úgy készítettük, hogy valamennyi (katolikus, más vallású vagy nem vallásos) fiatal számára hasznos és vonzó legyen. Kiemelkedően fontosnak tartjuk, hogy egy tartalmas műveltségi játékba tudjuk bevonni a versenyzőket és a nézőket. Mivel a csapatok egy-egy várost és középiskolát képviselnek, s a verseny továbbjutásos rendszerű, ezért komoly nézőtáborra számítunk.

Kik vagyunk?

A Keresztény Élet Portál működtetője a Szent Maximilian Lap- és Könyvkiadó Kft. Többek között mi adjuk ki a Keresztény Élet című országos katolikus hetilapot és a népszerű Katolikus Kalendáriumot. Szerkesztőségünk Budapesten van. (Elérhetőségeink: 1075 Budapest, Károly krt. 1. I/6. – Telefon: 1/328–0196 – E-mail: melykviz[kukac]melykviz.hu)