Kezdőlap A lelkiatya válaszol Mi a különbség a bűn és a vétek között?

Mi a különbség a bűn és a vétek között?

Kedves Lelkiatya! Az ószövetségi könyvekben és az evangéliumokban, imákban számtalanszor olvassuk, imádkozzuk a „bűneink”, „vétkeink” kifejezéseket. Mi a különbség a bűn és a vétek között? Mire és mikor használjuk az egyiket, illetve a másikat?

Kedves Levélíró! A Biblia eredeti nyelvei a héber és a görög. A héber nyelvben hat-hét szó is van a bűn kifejezésére. Mindegyiknek más a jelentés árnyalata. A görög nyelv legalapvetőbb szava a bűnre (hamartia) a cél eltévesztését, elvétését jelenti. A bűn lényege az, hogy vágyainkat, tetteinket, gondolatainkat nem az igazi JÓ, hanem annak valamilyen hamisítványa felé irányítjuk, és így eltévesztjük a célt.

A magyar bibliafordításokban nem tudjuk teljesen visszaadni az eredeti bibliai szavak jelentésárnyalatait. A magyar vétek szó hasonló a görög „hamartia” szóhoz, mert a vétek szóban benne van az, hogy elvétettem a célt, elvétettem egy cselekedetet. Általánosságban a magyar nyelvünk a kisebb rossz tetteket szokta véteknek, a nagyobbakat, az Isten törvényével teljesen szembe menő tetteket szokta bűnnek nevezni.