Kezdőlap A lelkiatya válaszol Mi a különbség a lelki beszélgetés és a szentgyónás között?

Mi a különbség a lelki beszélgetés és a szentgyónás között?

Kedves Lelkiatya! Mi különbség van a lelki beszélgetés és a szentgyónás között? A lelki beszélgetés is történhet gyóntató helységben? Mióta van a római katolikus egyházban lehetőség lelki beszélgetésre?

Kedves Levélíró! Van olyan lelki beszélgetés, amelyben nem történik bűnvallás és feloldozás (vagyis gyónás), és van olyan gyónás, amely csak a bűnvallásra és a feloldozásra szorítkozik, nincs benne a problémák, örömök, tervek, nehézségek, átélt kegyelmek, felmerült kérdések részletesebb átbeszélése (vagyis nincs benne lelki beszélgetés. A jó gyónásnak azonban általában része a – legalább rövid – lelki beszélgetés, lelki vezetés is.

A személyes gyónás a kora középkor óta a kolostori, apáttal történő őszinte, testvéri, lelkivezetői beszélgetés formáját vette fel. Ahogyan a szerzetes feltárta a kolostor apátja előtt a lelki küzdelmeit, kérdéseit, úgy a gyónó is megteheti ezt a szentgyónás alkalmával.

Az ilyen lelki beszélgetés nagyon nagy lehetőség és segítség. A legtöbb ember az élete sebeiről, nagy nehézségeiről, botlásairól senkivel sem tud beszélni. Ezek gyakran el vannak ásva a mélyben. Gyakran olyanok, mint a soha fel nem tárt, gennyesedő, nem gyógyuló sebek. Ha be tudjuk ide engedni Isten fényét, Ő gyógyít, megtisztít, felemel, utat mutat.

Lelki beszélgetést vagy lelkivezetést lehet kérni szerzetestől és szerzetesnőtől, világi hívőtől is, azonban a legszerencsésebb, ha a lelkivezető és a gyóntató egybeesik. Így a szentségi kegyelem ereje nagyon hathatósan megerősíti a lelkivezetés folyamatát.

Javaslom Önnek, és minden gyónónak, hogy lehetőleg legyen lelkivezetője, állandó gyóntatója, és legalább néha beszéljen vele az élete nehézségeiről, a kapott kegyelmekről, a kérdéseiről.