Kezdőlap A lelkiatya válaszol Mi a véleménye a „motivációs előadókról”?

Mi a véleménye a „motivációs előadókról”?

Kedves Lelkiatya! Szeretném megkérdezni, hogy mi a véleménye és meglátása a mai modern világ „motivációs előadóiról” (pl. Bryan Tracy, Szabó Péter stb.). Az én szemszögből nézve motivációt adnak a beszédeikkel a mindennapokhoz, viszont az anyagiasság felé terelik az embert. Úgy érzékelem, hogy minden földi jót, életben előrehaladást az emberi erőnek és elmének tulajdonítanak… Szerintem ez az utóbbi nem helyén álló!

Kedves Levélíró! Az Ön által említett két személyt (Brian Tracy és Szabó Péter) és mondanivalójukat nem ismerem mélyebben. Amit azonban megfogalmazott az üzeneteikkel kapcsolatos aggályaiból, azzal teljesen egyetértek.

Jézus nem volt földi értelemben sikeres ember. Nem volt gazdag, és soha nem is törekedett erre. Nem ígérte a követőinek, hogy ha őrá hallgatnak, akkor minden gondtól, kudarctól mentes, kényelmes és sikeres lesz az életük. Ellenkezőleg, azt mondta, hogy aki őt követni akarja, az vegye föl a keresztjét, és úgy kövesse.

Az igazi siker az, ha az életünk sikerül, ha megtanulunk szeretni, ha sikerül odaajándékoznunk az életünket. A mennyek országában nem a földi nagyok fognak a leginkább csillogni. Ellenkezőleg, nagyon sokan lesznek az elsőkből utolsók és az utolsókból elsők. Sok olyan ember fog ragyogni odaát, aki itt a földön semmibe sem vett senki.

Abban is igaza van, hogy Jézus tanítása szerint nem önmagunkat váltjuk meg, azáltal hogy hiszünk önmagunkban. A magunk hajánál fogva nem tudjuk felemelni önmagunkat. Igazi felemelkedés, igazi üdvösség csak odafentről, Istentől van.