Kezdőlap A lelkiatya válaszol Miért nem akarta Jézus, hogy hirdessék a csodatételeit?

Miért nem akarta Jézus, hogy hirdessék a csodatételeit?

Tisztelt Lelkiatya! Számomra nem teljesen világos az, hogy Jézus néha (beteggyógyítás után) nem akarja azt, hogy a gyógyult hirdesse, hogy ki tette vele ezt a csodát. Máskor pedig azt szeretné, hogy a megmentett hirdesse, hogy ki a megmentője.

Kedves Levélíró! Nagyon jó a kérdése! Örülök, hogy figyelemmel, érdeklődve olvassa a Bibliát, és próbálja megérteni belőle Isten nekünk szóló üzenetét.

Jézus sok esetben megtiltotta, hogy hírét vigyék a csodáinak, vagy beszéljenek arról, hogy kicsoda ő. Ennek több oka is volt. A legfőbb talán az, hogy az emberek abban az időben egy politikai Messiást vártak, aki megszabadítja a népet rómaiak igája alól. Ha bárki elkezdi hangosan hirdetni, hogy Jézus a Messiás, azt nagyon sokan félreértették volna, földi elvárásokkal fordultak volna Jézushoz. Jézus nem felszabadító népvezér volt, hanem a világ Megváltója, Üdvözítője. Nem fegyverrel akart szabadítást hozni, hanem az Evangélium fényével, a kereszt titokzatos erejével. Egy másik ok pedig az lehetett, hogy Jézus nem akarta, hogy csak a csodálatos gyógyítások miatt keressék őt és higgyenek benne. Egy alkalommal szomorúan ezt mondta: „Ha csak csodákat és jeleket nem láttok, nem hisztek.” (Jn 4,48) Máskor pedig: „Ez a hitetlen és romlott nemzedék csodajelet kíván…” (M 16,4)

Néhány alkalommal azonban Jézus kivételt tett, és kérte, hogy hirdessék a gyógyítás ajándékát. Például így tett a gerázai megszállott esetében (Mk 5,19). Ennek oka az lehetett, hogy itt Jézus pogány vidéken volt. A gerázaiak nem a választott nép tagjai voltak, hanem pogányok, így őket nem befolyásolta a korabeli zsidóság politikai messiásvárása. Nekik bátran lehetett hirdetni Jézus nagy tetteit, nem értették félre olyan könnyen, és nem akarták emiatt Jézust királyukká tenni (vö. Jn 6,15).