Kezdőlap A lelkiatya válaszol Miért nem tanított meg Isten egyes madarakat repülni?

Miért nem tanított meg Isten egyes madarakat repülni?

Tisztelt Lelkiatya! Nemrég a hétéves lányom feltett egy kérdést, amire nem tudtam válaszolni: Miért nem tanított meg Isten egyes madarakat (például pingvineket és struccokat) repülni?

Kedves Levélíró! Isten a világ teremtője, ő indította útjára az univerzumot, és évmilliárdokkal később az életet, az első egysejtűeket is. Azonban Isten azt akarta, hogy a világnak legyen egy viszonylagos önállósága, autonómiája. Az anyagvilágnak és az életnek is megvannak a maga törvényszerűségei, ok-okozati összefüggései, amelyeket Isten nem helyettesít, nem függeszt fel, hanem ezeken keresztül, ezeket fenntartva, és néha ezeken túllépve működik.

Isten engedte, hogy az élővilág a maga törvényszerűségei szerint bontakozzon, fejlődjön. Az élet, minden valószínűség szerint a vizekben indult útjára, majd az élőlények csak lassan évmilliók alatt váltak arra képessé, hogy a szárazföldön és a levegőben is tudjanak élni, mozogni.

A madarak közül több olyan faj is kialakult, melyeknek nem volt szükségük a repülésre, annál inkább a gyors futásra (pl. a táplálék megszerzése érdekében).

A kislányának azt felelném, hogy a strucc így tudja jól megszerezni a táplálékát, ha nagyon gyorsan tud futni, ha nagyon erős, ezért alakult ilyenné a teste. A pingvinek halakkal táplálkoznak, így arra van szükségük, hogy nagyon jól tudjanak úszni. Más madarak viszont, amelyek például rovarokkal táplálkoznak, repülni tudnak jól, hogy a táplálékukat így könnyen meg tudják szerezni. A természetben minden nagyon gyönyörűen és bölcsen van elrendezve, megcsodálhatjuk benne Isten bölcsességét és szépségét.