Kezdőlap A lelkiatya válaszol Mikor vállalhatjuk a házasságot?

Mikor vállalhatjuk a házasságot?

Tisztelt Lelkiatya! A párom meg szeretné tartani a tisztaságát házasságig, én nem szeretném/tudnám. Nálam az alapprobléma, hogy nagyon hosszú időbe telne, mire össze tudnánk házasodni (minimum még 7-8 év), de ha lehetséges lenne, kész lennék akár holnap is összeházasodni vele. Már most kész vagyok elköteleződni mellette. Nálunk ez sok konfliktust szül, nem értünk egyet. Ön mit gondol erről?

Kedves Levélíró! Ahhoz, hogy igazán érdemi választ tudjak adni, nagyon sok mindent kellene kérdeznem, ismernem kellene Önöket. Mindenekelőtt: nagyon örülök annak, hogy a szeretet-kapcsolatuk ennyire erős és mély, hogy érzi már most, teljesen el tudna köteleződni a barátja mellett.

Mi az oka annak, hogy csak 7 év múlva lehet szó az esküvőről? Két jó ismerősöm 19 évesen házasodott. Nem volt lakásuk, tanultak még, és azonnal jöttek a gyerekek, összesen öt egymás után. Mind a mai napig úgy érzem, hogy a lehető legjobban döntöttek, hogy akkor, egészen fiatalon és fülig szerelmesen összeházasodtak. A szerelmük beérett, nem lehetett betenni a hűtőszekrénybe azzal, hogy majd 5 év után elővesszük. A lakásgondok lassan megoldódtak (eleinte egy atya fogadta be őket a plébánia hátsó lakrészébe), az iskolákat elvégezték, a gyermekeket gyönyörűen felnevelték.

Javaslom, hogy beszélgessenek a barátjával. Egyrészt jó volna tudni, hogy ő is kész-e már a teljes elköteleződésre. Azután arról is beszélni kellene, hogy ha készek az elköteleződésre, akkor mikorra tervezik az esküvőt, és miért akkorra. Az esküvő időpontjának kitűzésében a legfontosabb szempontok nem a lakás, az iskolák, hanem a szerelmük érettsége, a döntésük egymás mellett.

A házasság előtti tisztaság nagyon fontos és jó dolog. A testi eggyé válás akkor van a helyén, ha valóban nem csak két test, hanem két ember válik eggyé: egymásnak adják az örömeiket és fájdalmaikat, a múltjukat és a jövőjüket: mindent.