Kezdőlap A lelkiatya válaszol Minden rajtam csapódik le

Minden rajtam csapódik le

Tisztelt Lelkiatya! Nagyon nehéz sorsot cipelek. A lányomat terhesen magára hagyta a párja. Összeomlott, szörnyű hónapok következtek. Megszületett az unokám. Gyönyörű, okos, egészséges gyermek. Az apa azóta folyton felbukkan, felbiztatja lányomat, hogy kezdjék újra, azután összevesznek, kígyót-békát kiabálnak egymásra, aztán békülés, aztán háború, és ez így megy két éve. És minden rajtam csapódik le. Én próbálok segíteni a lányomnak, de ő mindig minden helyzetben rajtam vezeti le a dühét, mindenért engem bánt. Teljesen eladósodtunk, csak hogy mindenünk meglegyen. Néha már ennivalóra sem futja. Hogyan lehet ezen változtatni?

Kedves Édesanya és Nagymama! Örülök a szép és okos unokának. Minden nap adjon hálát érte Istennek! Már csak őmiatta is próbálja elkerülni a hangos veszekedéseket a lányával.

Javaslom, hogy a lánya és a párja keressenek valaki segítő személyt, aki a kapcsolatuk rendezésében, a konfliktusaik megoldásában segítségükre lehet. Ez lehet egy közös lelkivezető (egy atya), de lehet egy jó családterapeuta, vagy pszichológus is. Amíg a lánya és az élettársa próbálják együtt tervezni a jövőjüket, addig igyekezzen őket ebben segíteni, támogatni. A házasság, minden esetleges nehézsége ellenére nagy érték, amit védeni kell.
Az anyagi nehézségek sokszor súlyosbítják az amúgy is meglévő ellentéteket, nehézségeket. Nagyon jó lenne kikeveredniük az adósságból.

Próbáljon nyugodt maradni. „Okosabb enged” – mondja a mondás. Legyen bölcs és szelíd. Nem kell megcáfolnia a lánya esetleges hamis vagy téves mondatait. A legjobb érv, ami a másik szívéig eljut, a szeretet és a hallgatás.

Részletesebb, konkrétabb tanácsot nem tudok adni, mert nem ismerem a helyzetüket, a konfliktusok okait. Ha kell segítség abban, hogy egy jó lelkiatyát vagy családterapeutát találjanak, szívesen segítek.