Kezdőlap Hírek Mise után tüntetők csaptak össze rendőrökkel Prágában

Mise után tüntetők csaptak össze rendőrökkel Prágában

Vasárnap délelőtt több tucatnyian gyűltek össze az Óváros téren Prágában, hogy részt vegyenek egy szabadtéri katolikus misén. A koronavírus-fertőzések gyors terjedése miatt Csehországban hat főben korlátozták a zárt helyen egyszerre tartózkodók számát. A misét celebráló pap szerint a korlátozó rendelkezés nem igazságos.

— Nem akarunk szembe menni a törvénnyel, hiszen a fertőzöttek és a beteg száma növekszik. De az teljesen abszurd, hogy bizonyos csoportokra más szabályok vonatkoznak, politikai pártok például száz fős rendezvényeket tarthatnak, miközben egy templomba egyszerre csak hatan mehetnek be –

mondta a pap Jiri Korda.

Könnygázzal és vízágyúkkal oszlatták a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások ellen tiltakozó tüntetőket. Csehországban tilos az ötszáz főnél nagyobb csoportosulás, és miután a rendőrök erre felhívták a tüntetők figyelmét, egy részük elhagyta a helyszínt. A tiltakozók kisebb csoportja azonban kövekkel, sörösüvegekkel és füstgyertyákkal kezdte dobálni a rendőröket. Az összecsapásban legkevesebb húszan sebesültek meg.

A visegrádi országok közül Csehországban a legsúlyosabb a koronavírus-járvány, szinte naponta dőlnek meg a fertőzöttségi rekordok, legutóbb több mint tizenegyezer új esetet regisztráltak. Az összes fertőzött száma meghaladta a százhatvanezret, a vírus okozta betegségben pedig már csaknem ezerháromszázan vesztették életüket.

(Forrás: Euronews)

Székely János gondolatai a koronavírusról