Kezdőlap A lelkiatya válaszol Mit gondol az Egyház a Simon Gábor atya által vezetett Pro Hungaria...

Mit gondol az Egyház a Simon Gábor atya által vezetett Pro Hungaria Sacra egyesületről?

mikrofon

Kedves Lelkiatya! A Simon Gábor atya által vezetett Pro Hungaria Sacra katolikusnak számít? Számomra nagyon szimpatikus, mert van szentelt víz, és sok tanítás pl. a tisztítóhelyről, a búcsúkról (nálunk még mindig nincs szentelt víz és nem lehet nyelvre áldozni). Szimpatikus az is, hogy ott a misék előtt van gyóntatás, és az atya is imádkozza a rózsafüzért. A mi templomunkban ritkán van lehetőség szentgyónásra, emiatt nagyon szomorú vagyok.

Kedves Levélíró! Örülök, hogy ilyen fontos az Ön számára a szentgyónás, az Eucharisztia méltó módon való vétele, az imádság, a szenteltvíz. Tartson ki, és erősödjön napról napra ezekben!

Simon Gábor atya felszentelt katolikus pap, így az általa kiszolgáltatott szentségek (gyónás, Szentmise stb.) mind érvényesek. Ugyanakkor Simon Gábor atyát 2020-ban felfüggesztették a papi működés alól, mivel elutasítja a Katolikus Egyház (pl. a II. Vatikáni Zsinat) több tanítását és rendelkezését. Ez azt jelenti, hogy nem szabadna Szentmiséket tartania, sem más papi tevékenységet végeznie.

Igyekezzen más katolikus templomot találni, ahol méltó módon végzik a liturgiát, ahol van gyóntatás, van szenteltvíz. A hívőnek – egyes kivételes esetektől (pl. nagyobb járványveszély) eltekintve – minden katolikus templomban joga van ahhoz, hogy nyelvre áldozzon, joga van ahhoz, hogy a pap meggyóntassa. Minden templomban kint kellene lennie a szenteltvíztartónak is.