Kezdőlap A lelkiatya válaszol Mit gondol az Egyház a tetoválásról?

Mit gondol az Egyház a tetoválásról?

Kedves Lelkiatya! Az Egyháznak mi a véleménye a tetoválásról, a testékszerről?

Kedves Levélíró! Kifejezett egyházi tanítás ezzel kapcsolatban nincs. Általánosságban tanítja azt számunkra a Biblia, hogy Isten jónak teremtette az embert, a testét is, így nincs szükségünk arra, hogy átalakítsuk a testünket. Isten gyönyörű képmása az ember, teljes testi-lelki valóságában.

Azonban mindig is voltak népek, ahol szokás volt fülbevalókat, nyakláncokat, akár orr-karikákat viselni, és voltak olyan népcsoportok is, amelyek előszeretettel tetoválták a testüket. Amennyiben ez nem károsítja túlságosan az egészséget, és nem olyan szimbólumokat tetoválnak a bőrre, amelyek negatív jelentést hordoznak, úgy igazi erkölcsi kifogás ezek ellen nincs, noha a keresztény mentalitástól, amely hálásan fogadja el a testi valóságát is úgy, ahogyan a teremtő Isten kezéből kijött, kissé idegen.

Természetesen sok mindent jó végiggondolni, amikor valaki rászánja magát egy tetoválásra. Például azt is, hogy ha 80 éves idős néniként a Balaton parton az unokám majd ezt látja rajtam, mit fog érezni. Az ember folyamatosan változik, érlelődik. Nem biztos, hogy helyes fiatalon egy szimbólumot magára tennie, mint örökké hordandó névtáblát, ha sejti, hogy 20 év múlva remélhetőleg ennél sokkal mélyebb, igazabb valóságok fogják lelkesíteni, és biztosan nem ezt a szimbólumot tetováltatná magára.