Kezdőlap A lelkiatya válaszol Mit kezdjek a kétségeimmel?

Mit kezdjek a kétségeimmel?

„Ha most nem, talán soha”
Nagyon szeretnék közel kerülni Istenhez. Keresem az utat felé, de sajnos vannak kétségeim, amik vissza tartanak… Például:
1. a jó, a szép és az igaz dolgok nem pénzért vannak, de mégis szívem legmélyén nagyon el szeretnék menni külföldre önkénteskedni, de fizetni kell a repülőjegyet meg a jelentkezési díjat és sajnos a szüleim nem is nagyon tudnak segíteni ebben; így úgy gondolom, hogy elkezdek majd pénzt gyűjteni, de sokszor azt a kifogást hozom fel magamban, hogy a pénz nem boldogít… Most akkor mit tegyek?
2. Másik kérdésem az lenne, hogy miért a templom Isten háza, ha Isten nem földi lény, ha ő tapinthatatlan és ő mindenben és mindenhol bennünk van?
3. Miért csak templomban és pappal lehet összeházasodni Isten nevében? Ugye, legeslegrégebben, mikor még csak Ádám és Éva volt, akkor ők már egyből házasok voltak?
4. Ha Isten tudta, hogy mi a Rossz és, hogy az nem jó dolog, akkor miért teremtette a Tudás Fáját?

Kedves Levélíró! Örültem a sok érdekes kérdésnek.

1. Örülök annak, hogy szeretnél világot látni, és önkéntesként segíteni másoknak. Manapság már vannak nagyon olcsó repülőjegyek. 2-3 hét munkával össze tudsz szedni annyi pénzt, hogy meglegyen a repülőjegy és még egy kis költőpénzed is legyen.

2. Isten mindenhol jelen van, nem csak a templomban. Azonban Isten az idők teljességében, 2000 évvel ezelőtt emberré lett, belépett a történelembe, önmagát ajándékozta a világnak. Ezzel a Titokkal, a történelembe belépett és azóta is köztünk jelen lévő élő Krisztussal a szentségek, a Biblia, az Egyház közössége által tudsz találkozni. Ezért megyünk templomba.

3. A házasság létezett, mióta létezik az ember. Valóban, már az első emberpár házassági életszövetségben élt. Krisztus a házasságot felemelte, megtöltötte egy még mélyebb tartalommal. Aki ilyen teljes értékű, szentségi házasságban szeretne élni, annak kérnie kell a templomi, egyházi esküvőt.

4. A Tudás Fája azt fejezi ki, hogy Isten tudja azt, mi az igazi jó és rossz. Isten adott rendet, egy gyönyörű harmóniát a világnak. Ha az ember azt képzeli, hogy majd én eldöntöm, hogy nekem mi a jó és mi a rossz, akkor jelképesen eszik a Tudás Fájáról, amiről nem szabadna ennie, mert a jót és a rosszat nem az ember dönti el önkényesen, hanem Isten ültette bele a világ dolgaiba. Isten semmi rosszat sem teremtett. De az ő jó teremtményeit lehet rosszul és rosszra használni.