Kezdőlap Hírek Nagyböjti projektek a Ninivei-síkságra visszatérő keresztényeknek

Nagyböjti projektek a Ninivei-síkságra visszatérő keresztényeknek

Nagyböjti projektek a Ninivei-síkságra visszatérő keresztényeknek
Öt hét, öt projekt a nagyböjtben az Iszlám Állam pusztítása után visszatérő keresztények javára. Ezt nyújtja a Szükséget Szenvedő Egyház nagyböjti kampánya, mely a keresztény települések újjáépítéséhez nyújt segítséget.

A keresztények jelenléte a Közel-Keleten döntő az összes közösség párbeszéde szempontjából – jelenti ki Alessandro Monteduro, a Szükséget Szenvedő Egyház pápai jogú segélyszerv olaszországi igazgatója. A tavalyi évben még elképzelhetetlennek tűnő eredményeket értek el: 2017 végéig 6330 család költözött vissza, ami a Ninivei-síkság keresztény lakosságának 33%-át jelenti. Egy évvel ezelőtt Alessandro Monteduro egy küldöttséget vezetett Irak északi részén. A Moszultól pár kilométerre fekvő Batnaya település teljesen el volt pusztítva, és senki nem hitte volna, hogy egyszer visszatérhetnek oda a keresztény családok.

Újjáépítik a templomot, renoválják a kolostort

A nagyböjti projekt éppen ezt tette lehetővé, 520 keresztény lakóházat építve újjá Batnayában. További adományoknak köszönhetően 115 otthonba tudnak ivóvizet juttatni Quarakosh-ban. Tellskufban, ahová az elűzött családok 67%-a visszatérhetett már, elektromos berendezéseket adományoznak 69 háznak. A Szükséget Szenvedő Egyház nem feledkezik meg a vallási épületekről sem, melyek nagy részét megsemmisítette, vagy megszentségtelenítette a terrorszervezet. Bashiqa-ban helyreállítják a domonkos apácák kolostorát. A szerzetesnők így folytathatják a vasárnapi hitoktatást és a gyerekek felkészítését az elsőáldozásra. Bartellában pedig újjáépítenek egy templomot, hogy a helyi közösség tudjon újra hol imádkozni.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió