Idős pár
Kép: Pixabay

Ferenc pápa bejelentette a Nagyszülők és Idősek Világnapja megalapítását, melyet az egész egyházban július 26-a, Szent Joachim és Anna liturgikus emléknapja táján tartanak, a hónap negyedik vasárnapján.

Az Úrangyala elimádkozása után Ferenc pápa utalt rá, hogy február másodika Jézus bemutatásának ünnepe. Ezen a naponSimeon és Anna, mindketten idősek, a Szentlélektől megvilágosodva, felismerték Jézusban a Messiást. A Szentlélek még ma is az idősekben a bölcsesség gondolatait és szavait éleszti fel. Hangjuk azért értékes mert Isten dicsőségét énekli és őrzi a népek gyökereit.

„Az idősek arra emlékeztetnek minket, hogy az öregség ajándék és a nagyszülők a nemzedékeket összekötő láncszem, hogy átadják a fiataloknak az élet és a hit tapasztalatait. A nagyszülőkről olykor elfeledkeznek, mi pedig elfelejtjük a gyökerek megőrzésének és továbbadásának gazdagságát”

Ferenc pápa

„Elhatároztam, hogy megalapítom a Nagyszülők és Idősek Világnapját, amelyet az egész egyházban minden évben július negyedik vasárnapján tartunk, közel Szent Joachim és Anna, Jézus „nagyszülei” liturgikus emléknapjához (ami július 26-án esedékes). Fontos, hogy a nagyszülők találkozzanak az unokákkal és az unokák találkozzanak a nagyszülőkkel, mert ahogy Joel próféta mondja, a nagyszülők unokáik előtt fognak álmodni, nagy kívánságaik lesznek, a fiatalok pedig erőt merítenek a nagyszülőkből, profetizálva haladnak előre. Február másodika éppen a nagyszülők és unokák találkozásának az ünnepe” – hangzott a pápa bejelentése az Úrangyala elimádkozása után.

Nemzetközi erőfeszítéssel gyógyítsák a Hansen-kóros betegeket

A pápa emlékeztetett rá, hogy ezen a vasárnapon tartották a Leprások Világnapját, amelyet Raoul Follereau kezdeményezett több mint hatvan évvel ezelőtt. Ezt az emléknapot főleg azok a szervezetek tartják, amelyek az ő humanitárius munkájából merítenek ihletet. A pápa közelségét fejezte ki mindazok iránt, akik ebben a betegségben szenvednek. Bátorította a misszionáriusokat, az egészségügyi dolgozókat és önkénteseket, akik elkötelezték magukat a leprások szolgálatában. A világjárvány megerősítette, hogy mennyire szükséges a legkiszolgáltatottabbak egészséghez való jogának védelme – mutatott rá a pápa, remélve, hogy a nemzetek felelősei egyesítik erőfeszítéseiket a Hansen-kóros betegek gyógyítása és társadalmi befogadása érdekében.

A Béke Karavánja online került megrendezésre

Ferenc pápa végül szeretettel köszöntötte a római egyházmegye Katolikus Akciójának tagjait, fiúkat és lányokat, akik közül néhányan jelen voltak az Apostoli Palota Könyvtártermében. És azokat, akik a biztonsági előírások betartásával a plébániákon gyűltek össze, vagy online kapcsolódtak a Béke Karavánja eseményhez. A fiatalok az egészségügyi vészhelyzet ellenére idén, a szülők, nevelők és papok segítségével idén is folytatták ezt a nagyon szép kezdeményezést. A pápa köszönetét kifejezve megdicsérte és bátorította őket, haladjanak tovább ezen az úton. Egy-egy képviselőjük felolvasta társaik nevében is Ferenc pápának szóló üzenetüket. A pápa emlékeztetett rá, hogy a szokásnak megfelelően ezek a fiúk és lányok minden évben léggömbökkel érkeztek, amelyet dolgozószobája ablakából eresztettek égnek, de ma ez a bezártság miatt nem lehetséges. Jövőre egészen biztosan erre is sor kerül majd! – biztatta a Katolikus Akció gyerekrészlegének képviselőit a pápa, majd szívélyesen köszöntött mindenkit, akik a tömegkommunikációs eszközök révén kapcsolódtak be vasárnap déli Úrangyala imájába.

Forrás: Vatikáni Rádió

Borítókép: Pixabay

Idősek imafüzete a Szent Maximilian Kiadó kínálatából
Eltávolodtak tőlem az unokáim