Kezdőlap Hírek Lombikbébiprogram – Nem a bűnt kell keresni benne

Lombikbébiprogram – Nem a bűnt kell keresni benne

Nem a bűnt kell keresni a lombikprogramban
A kép forrása: Máltai.hu
Nem biztos, hogy jó a bűn szó használata a lombikbébiprogrammal kapcsolatban – mondta a Magyar Nemzetnek Kozma Imre atya. Veres András győri megyéspüspök, az MKPK elnöke múlt héten azt nyilatkozta a lapnak, hogy a lombikbébiprogram hátterében tudatlanság áll, és ennek a tudatlanságnak a mértékétől függ, hogy mekkora a bűn.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke ugyanakkor azt is hozzáteszi, hogy a lombikbébiprogram olyan kérdés, amelyet csak egyedileg, „az ember legbelsőbb fórumán” lehet megítélni, ráadásul orvosszakmai szempontok is felmerülnek.

Az általános egyházi tanítás szerint aggályos lehet a beültetéshez szükséges női és hímivarsejtek előteremtése is. Kozma Imre atya szerint az viszont kifejezetten szakmai kérdés, hogy valóban vannak-e áldozatai a beültetésnek. Úgy vélekedett, léteznek általános törvények, amelyek adott esetben egyedi értelmezést igényelnek. Úgy véli, ezekben az esetekben mindenki saját lelkiismerete szerint dönt, és még hívők között is előfordul, hogy valaki felmenti magát a törvény alól.

Veres András megyéspüspök augusztus 20-i ünnepi beszédében is érintette a kérdést.

Azt is hozzátette, hogy teljesen bűntelen ember nem létezik, kicsiben-nagyban megalkuszunk. Ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy a legtöbb mélyen hívő pár elfogadja „a gyermektelenség keresztjét”. Pál apostolt idézve arra is rámutatott, hogy végül „lelkiismeretünk alapján ítéltetünk meg”. Kozma atya szerint a lombikeljárásokkal kapcsolatos erkölcsi aggályok helyett az élettel kellene foglalkozni, így például azzal, hogy segítsük a szegényeket és a hátrányos helyzetűeket.