Kezdőlap A lelkiatya válaszol Nem élek szentségi házasságban – lehetek keresztszülő?

Nem élek szentségi házasságban – lehetek keresztszülő?

Tisztelt Lelkiatya! Nem házasodtunk össze templomban, csak polgári házasságunk volt 30 évvel ezelőtt, mivel megkeresztelt férjem nem gyakorolja a vallását. Én vallását gyakorló hívő vagyok, gyerekeimet is akként neveltem, és nevelem. Lehetek-e keresztszülő vagy bérmaszülő? Én elsőáldozó és bérmálkozó is voltam, de a házasság szentségét sajnos nem tudom felvenni, mivel nem hajlandó templomi esküvőt kötni, mondva ő már elvett 30 éve. Valóban nem gyónhatok és áldozhatok?

Kedves Levélíró! Mivel nem él szentségi (egyházi szempontból is érvényes) házasságban, ezért jelenleg nem gyónhat, és nem áldozhat. Keresztszülő, ha az egyházi előírást tágabban értelmezzük, akkor lehet, ha szigorúbban, akkor nem. Ebben az egyes atyák gyakorlata eltér egymástól, de könnyen fognak találni olyan templomot, ahol nem fog problémát jelenteni, és engedélyezik a keresztanyaságát.

A házasságukat akkor is lehetne egyházilag rendezni, ha a férje nem akar eljönni, és templomi házasságot kötni. Ilyen esetben lehet a házasság gyökeres orvoslását kérni. A helyi plébánoshoz kell elmenni, ő fogja megírni ezt a kérvényt a megyéspüspöknek. Akkor lehetséges ezt a kérelmet benyújtani, ha a polgári házasságuk megkötésekor a (felbonthatatlan, egész életre szóló) házasság őszinte szándéka megvolt, és azóta is ez a szándék mindkettőjükben megvan. Ha a gyökeres orvoslás (a püspöki utólagos felmentés a házasság kánoni formája alól) megtörtént, akkortól kezdve újra gyónhat és áldozhat.