Kezdőlap A lelkiatya válaszol Nem gyónhat, aki elvált?

Nem gyónhat, aki elvált?

Tisztelt Lelkiatya! Az Ön egyik válaszában olvastam, hogy az elvált és új kapcsolatot létesítő hívő nemcsak nem járulhat a Szentáldozáshoz, hanem nem is gyónhat. Ezek szerint nem kaphat feloldozást a válásához nem kapcsolódó egyéb bűnei alól sem, amelyeket őszintén megbánt és amelyektől szabadulni szeretne?

Kedves Levélíró! A bűnbocsánat feltétele az őszinte bánat, a törekvés arra, hogy a helyes úton járjunk. Aki az életének egy alapvető dimenziójában (mint amilyen a házasság) nem Jézus tanítása szerint él, az nem tudja megbánni ezt, és nem tudja ígérni, hogy a helyes úton megy tovább, ugyanis benne marad ebben a rendezetlen, helytelen állapotban. Nem lehetséges olyan gyónás, amelyben csak a bűneink egy részét bánjuk meg, hanem csakis olyan, amelyben minden Istennel szembeni rossz tettünket bánjuk, és igyekszünk mindegyiktől megszabadulni.

Amíg nem tud részesülni a bűnbánat szentségében, addig is legyen biztos Isten szeretetében. Isten minden embert szeret, a bűnöst is, a gyöngét, a botladozót is. Megérti az Ön nehéz helyzetét is jobban, mint bárki a világon. Nem elítélni akarja Önt, hanem felemelni. Bízzon abban, hogy eljön az idő, amikor majd újra részesülhet az Ő szentségi kegyelmében is!