Kezdőlap A lelkiatya válaszol Nem házasodhatunk össze?

Nem házasodhatunk össze?

Tisztelt Lelkiatya! Szeretném feleségül venni a kedvesemet. Érdeklődtünk a helyi plébánián és tudomásunkra adták, hogy nem lehetséges, mivel kedvesem elvált, polgári esküvőjük volt, és egyikük sem volt megkeresztelve. Állítólag van egy kiskapu, ha levelet küldünk a Vatikánba. Ön is hallott efféle törvényről?

Kedves Levélíró! Ahhoz, hogy megalapozott választ tudjak adni, pontosan ismernem kellene a helyzetüket. Mindenképpen javaslom, hogy menjenek el egy egyházjoghoz jól értő emberhez tanácsot kérni. Javaslom például a Budapest VI. kerületi Avilai Nagy Szent Teréz Plébánia plébánosát, aki gyakran ad tanácsot hasonló helyzetekben.

Ha a levelében leírt adatokon kívül nincs más, az esetet lényegesen befolyásoló tényező, akkor az esküvőjüknek nincs akadálya abban az esetben, ha a menyasszonya megkeresztelkedik. Ilyenkor a páli privilégium alapján lehetséges a házasságkötés (Egyházi Törvénykönyv, 1143. kánon). Természetesen a megkeresztelkedés feltétele az őszinte hit, vagyis csak akkor kérje a keresztséget a kedvese, ha valóban szeretne a hit útján elindulni.