Kezdőlap A lelkiatya válaszol Nem megismételhető szentségek

Nem megismételhető szentségek

Tisztelt Lelkiatya! Görögkatolikus vallásúként lettem megkeresztelve és csecsemő korban megbérmálva. Kérdésem, hogy most felnőttként lehet/szabad újra bérmálkoznom? Nem voltam elsőáldozó, de szeretném megerősíteni újra, hogy Krisztusi életet éljek.

Kedves Levélíró! Vannak olyan szentségek, amelyek nem megismételhetőek, eltörölhetetlen jegyet (latinul: character-t) hagynak a lélekben. Ilyenek a keresztség, a bérmálás és az egyházi rend (diakonátus, papság, püspökség). A szentségi kegyelem ezekben a szentségekben gyökeresen átformálja a lelket, és alkalmassá teszi arra, hogy keresztényként (a keresztség által), felnőtt és érett keresztényként (a bérmálás által), illetve az egyház hivatalos szolgájaként (az egyház rend szentsége által) éljen.

Ön a bérmálás szentségét teljes egészében megkapta. Ez a szentségi kegyelem ott dolgozik a szívében. Ahogyan a hitének egyre inkább tudatára ébred, úgy fokozatosan kibontakoztathatja ezt a szentségi kegyelmet.

Lehetséges a bérmálás szentségének felélesztésére egy lelki folyamaton végigmenni. Ha közel érzi magához, jelentkezhet például egy Szentlélek szemináriumra, vagy egy cursillo-s hétvégére (www.cursillo.hu). Ezek nagyon alkalmasak arra, hogy élményszerűen is átélje a Szentlélek jelenlétét a lelkében.