Kezdőlap A lelkiatya válaszol Nem mehetek katolikus templomba?

Nem mehetek katolikus templomba?

Tisztelt Lelkiatya! Reformátusnak kereszteltek. Itt, a kis faluban, ahol élek, nincs református templom, csak katolikus. A katolikus pap nem tűr más hitre keresztelt embereket a misén, szerinte hitetlenek vagyunk, pogányok. Nem értem: Isten előtt egyenlőek vagyunk, akkor hogy tehet ilyen kijelentést Isten szolgálója? Nekem nem jár Isten Igéje? Tisztelem Ferenc pápát, olvasom az igehirdetéseit. Bizony, őt olvasva, hallva úgy érzem, hogy mi itt, ebben a kis faluban nem Európában élünk.

Kedves Levélíró Testvérem! Áldás, békesség! A katolikus templomokban minden jóakaratú embernek van helye. Beléphet oda hívő és hitében bizonytalan, istenkereső, református és baptista, mohamedán vagy zsidó. Isten minden embert örök szeretettel teremtett, mindenkihez intézi az igéjét, mindenkit táplálni akar ezzel az igével.

A szentségekhez csak katolikusok járulhatnak, kivéve rendkívüli eseteket (például az életveszély esetét, vagy azt, ha egy olyan protestáns hívő, aki őszintén hisz a szentségekben, nem tudja a saját lelkészét elérni). Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne látnánk örömmel minden jóakaratú embert, aki belép a közösségeinkbe.

Sajnálom, hogy a falujában mást kell megtapasztalnia. Próbáljon esetleg megkérni egy jó szándékú hívőt, hogy közvetítsen az ügyében az atyánál (ahogy Barnabás apostol beajánlotta Pált a többi vonakodó apostolnak).