Kezdőlap A lelkiatya válaszol Nem szeretnénk több gyermeket

Nem szeretnénk több gyermeket

Kedves Lelkiatya! Tizennégy éve házasok vagyunk, van két lányunk, és nem szeretnénk több gyermeket. Meg kell-e gyónni, hogy védekezünk? Súlyos bűnt követünk el?

Kedves Levélíró! Örülök, hogy szép házasságban élnek, és két gyermekük is van. Őrizzék meg a szeretet, a békesség és összetartozás értékeit a családjukban! Éljék meg a hitüket az otthonukban is a közös esti imádsággal, bibliaolvasással, valamint a közös vasárnapi Szentmisével!

A problémájukkal kapcsolatban először is felvetném azt a kérdést, hogy valóban Isten színe előtt, mindent bölcsen és nyitott szívvel mérlegelve hozták-e meg azt a döntésüket, hogy több gyermeket nem tudnak vállalni. A családban igen gyakran akkor árad bőségesen a szeretet és az élet, ha bőkezűen adják. A nemzetünk fennmaradásához is égetően szükség van arra, hogy legyenek családok, amelyek több gyermeket vállalnak. Valóban van olyan súlyos ok, amely a maguk esetében ezt lehetetlenné teszi?

A második kérdésem az lenne, hogy ismerik-e a természetes családtervezés (www.tcst.hu) módszerét? Amennyiben nem, akkor mindenképp ismerkedjenek meg ezzel a lehetőséggel. Ha tudják alkalmazni, akkor ugyanolyan biztonságot nyújt, mint a többi módszer, ráadásul a házastársi kapcsolatot is megélhetik a maga teljességében.

Amennyiben az első kérdésre őszintén úgy válaszolnak, hogy semmiképp nem tudnak több gyermeket vállalni és a tcst módszert is megismerték, de az egészségügyi okokból használhatatlan a maguk számára, akkor merül fel igazából a maguk által feltett kérdés.

Nagyon fontos érték a házasságban a testi kapcsolat megléte és elevensége. A testi kapcsolatban a férj és a feleség újra és újra átéli az egységet, egymásnak ajándékozzák önmagukat és elfogadják egymást. Fontos tehát, hogy amennyire csak lehetséges, ez a kapcsolat megmaradjon, rendszeres legyen. Ha a testi kapcsolat megszűnik egy házasságban, az igen gyakran az elhidegüléshez, sok esetben a család széteséséhez vezet. Ezért, ha semmilyen más, jobb módon nem tudják a családtervezést megoldani, akkor lehet vállalniuk – „kisebbik rossz”-ként – olyan családtervezési módot is, amely nem egészen helyes. Ha ezt az utat választják, akkor, amikor gyónnak, ezt a hibájukat is gyónják meg, de egyébként bízzanak abban, hogy helyesen döntöttek, mert csak ilyen módon tudták a házasságuk elevenségét, egységét megőrizni.