Kezdőlap A lelkiatya válaszol Nem tudok megnyugodni édesanyám halála után

Nem tudok megnyugodni édesanyám halála után

Tisztelt Lelkiatya! Segítséget szeretném kérni anyukám elhalálozása miatt. Külföldön élek a testvéremmel már 4 éve. Édesanyánk sajnos rákos beteg volt. Az utolsó kívánsága az volt, hogy Magyarországról eljöjjön hozzánk, és hogy itt tudjon elmenni végső útjára. Eltemettük itt a közeli temetőben. Ez 1 hónapja volt, és azóta sajnos nem tudnunk aludni az éjjel. Félelmet érzünk, és mindig azok az emlékek jönnek elő, amikor meghalt. Lehet, hogy azért, mert nem vittük őt vissza Magyarországra? Sokan azt mondják, hogy ezért nem nyugszik a lelke.Kedves Levélíró! Fogadja őszinte együttérzésemet Édesanyja halála miatt. Az elhunytak Istennél vannak, ahogyan Jézus ígérte a vele keresztrefeszített gonosztevőnek: „Még ma velem leszel a Paradicsomban.” Mindig így gondoljon az Édesanyjára, mint aki él, boldog, Istennél van. Gondol magára is, látja magát, imádkozik magáért. Azzal szerez a legtöbb örömet az Édesanyjának, ha szépen éli az életét. Ha lassanként túlvan ezen a gyászon, ha szépen neveli a gyermekeit és Isten törvényei szerint él.

Az elhunyt számára egyáltalán nem fontos az, hogy hová temették a testét. A testünk anyaga elporlad, tönkremegy, a természet körforgásába visszakerül. Már a földi életünkben is hét évenként teljesen kicserélődik a testünk anyaga. Ha egy ember teste elég, vagy vadállatok falják fel, vagy a tengerbe vész, az az ő örök boldogságát az Istennél egyáltalán nem befolyásolja. Az elhunyt számára teljesen mindegy, mi történt a testével.

Nem azzal teszünk a legtöbbet az elhunytért, ha gyönyörű sírt készítünk neki. A múlt embereinek gyönyörű sírjai már mind szintén elpusztultak, eltűntek. A legtöbbet azzal tesz az Édesanyjáért, ha imádkozik érte, meggyónik, misét mondat érte, amelyen áldozik is.

Az álmaink azt jelzik, ami a lelkünk mélyén történik. Az édesanyjával való álmai azt jelzik, hogy sokat gondol őrá napközben is, és ezek a gondolatok éjszaka is előjönnek a lelkében.

Édesanyjára ne úgy gondoljon, ahogyan legutoljára látta. Az nem ő volt. Az csak a holtteste volt, amelyben ő már nem volt jelen. Mindig úgy gondoljon az édesanyjára, mint aki a mennyben van, mosolyog és boldog. Próbálja elképzelni őt így! Nézzen fel az égre, és szóljon az édesanyjához! Köszönjön meg neki mindent, amit tőle kapott, kérjen bocsánatot mindenért, amit ellene vétett. Imádkozzon érte!