Kezdőlap A lelkiatya válaszol Nem tudunk megegyezni, milyen vallású legyen a gyerekünk

Nem tudunk megegyezni, milyen vallású legyen a gyerekünk

Kedves Lelkiatya! Római katolikus lány vagyok és kapcsolatban vagyok egy református fiúval, mindketten a húszas éveinkben járunk. Vannak néha veszekedések a kapcsolatunkban, de ezeket meg szoktuk oldani, hiszen nagyon szeretjük egymást. Engem viszont gyötör a gondolat, hogy ha majd a későbbiekben összeházasodnánk, akkor a gyerekek vallási nevelésén nem tudnánk megegyezni. Nagyon régóta azért imádkozom, hogy katolikus hívő családom lehessen, de a jelenlegi helyzet szerint a barátommal ez nem nagyon fog megvalósulni. Ő is ugyanúgy hajthatatlan abban, hogy a gyerekei a saját vallására (református) legyenek keresztelve, akárcsak én, viszont az ő érvei nem a vallásos hitében, hanem sokkal inkább a családi megszokásában eredeznek. Nagyon sokat szenvedtem lelkiekben emiatt a kérdés miatt, a barátomnak meg már elege van ebből a vitából. Vajon nem ő az, akit Isten nekem szán? Vajon csak próbára tesz az Úr, vagy azt akarja, hogy elfogadóbb ember legyek?

Kedves Levélíró! Nagyon örülök annak, hogy ennyire fontos az Ön számára a hite, és majd a gyermekeit is ebben a hitben szeretné nevelni. Ha más felekezetű emberrel köt majd házasságot, meg is kell ígérnie az esküvő előtt, hogy katolikus hitét megőrzi, és minden Öntől telhetőt megtesz azért, hogy gyermekeinek is átadja katolikus hitét.

Lehetséges azonban boldog és harmonikus házasság más felekezetű házastárssal is. Ilyenkor is lehetséges a közös esti ima, lehetséges vasárnap néha elmennie a református istentiszteletre a férjével.

A gyermekek vallási hovatartozása nem a keresztséggel dől el. A keresztség szentségét érvényesen szolgáltatja ki a legtöbb protestáns egyház, természetesen a református egyházat is beleértve. Egymás keresztségét elfogadjuk, áttérés esetén nem ismételjük meg. A felekezetei hovatartozás az elsőáldozással, illetve a konfirmációval dől el. Ha egy református templomban keresztelt gyermek elsőáldozó lesz, akkor ezáltal automatikusan katolikus lesz, ha viszont egy katolikus templomban keresztelt fiatal református templomban konfirmál, akkor reformátussá válik.

A konkrét kérdését illetően nagyon nehéz bármilyen választ adni, mert nem ismerem önöket, és nagyon sok kérdést szívesen feltennék mindkettőjüknek, mielőtt bármit is mondanék. Úgy gondolom, hogy méltánytalan a barátjának az az elképzelése, hogy minden gyermek automatikusan református legyen. Esetleg abban meg lehet vele egyezni, hogy református templomban keresztelik meg a gyermekeket, de katolikus hittanra fognak járni, és ha szívesen lesznek elsőáldozók, akkor ezt ő nem fogja akadályozni.

A döntésében nagyon nagy jelentősége van annak, hogy mennyire szeretik egymást, mennyire biztosan érzi azt, hogy ő az a férfi, akit Önnek Isten rendelt, akit egy életen át szeretni tud majd.