Kezdőlap A lelkiatya válaszol Nem vallásos a barátnőm

Nem vallásos a barátnőm

Tisztelt Lelkiatya! Megismerkedtem egy nem vallásos lánnyal. Meg van keresztelve; a mamája gyakorolja a vallást. Elfogadta, hogy templomba járok, vallásos vagyok; de hosszú tavon nem jelentene gondot, hogy nincs meg a közös alap?

Kedves Levélíró! Nagyon örülök annak, hogy egy ilyen szimpatikus, jólelkű lányt ismertél meg! Természetesen a házasságodról csak te tudsz dönteni, senki más. Hogy ki az az ember, akit te egész szívedből, egész életeden át szeretni tudsz és akarsz, azt csak te tudod megmondani, senki más.

Egyáltalán ne legyen szempont a számodra az, hogy kellemetlen mások előtt, ha ilyen hirtelen szakítotok. Ez a te életed, nem az övék. Hallgasd meg a véleményüket, de te dönts.

Lehetséges jó házasság nem hívő házastárssal is, bár természetesen sok veszélye van. Ha nem hívő emberrel akar valaki összeházasodni, akkor főként két dologra kell odafigyelnie. Nem elég, hogy a másik fél tolerálja, elfogadja, békésen eltűrje a vallásos fél hitét. Fontos, hogy a nem vallásos fél őszintén értékelje a másik fél hitét, szimpatikus legyen neki a hit. Legkésőbb a gyermekek nevelésekor ez a probléma biztosan elő fog jönni. A gyermekeit minden ember nagyon szereti, és nem akarja, hogy hamis dolgokra tanítsák őket. Ha valaki nem tudja őszintén értékelni a hitet, nem fogja jó szívvel nézni azt, ha a gyermekeit a hitben próbálják nevelni.

A másik fontos dolog, amire figyelni kell, hogy a nem vallásos félnek megvannak-e az erkölcsi oszlopai. Önzetlen és nagylelkű ember-e, hűséges lesz-e, a házasságot ő is egy végérvényes, felbonthatatlan szeretetszövetségnek tartja-e, megbízható és becsületes-e stb.

Ha ez a két dolog megvan, akkor lehetséges egy szép, szeretetteli házasságban élni nem hívő emberrel is. Természetesen sok minden hiányozni fog: a vele való közös istenélmények, imádságok, szentségekben való részesülés stb.

Az udvarlás ideje alatt sok ember közelebb kerül a hithez. Megpróbálhatja a barátnőjét is elvezetni Jézushoz, meghívni a Vele való találkozásra.

Sok bölcsességet kívánok élete egyik legfontosabb döntésének meghozatalához!