Kezdőlap A lelkiatya válaszol Ökumenikus esküvő?

Ökumenikus esküvő?

Tisztelt Lelkiatya! Szeretnénk a vőlegényemmel összeházasodni jövő nyáron. Vőlegényem református, én katolikus lennék, de még nem keresztelkedtem meg. Ezt szeretném pótolni mihamarabb. Kilenc éve járok vasárnapi misére, és nekem nagyon fontos lenne, ha templomi szertartásunk is lenne. Viszont a vőlegényemnek már volt egy házassága, de nem volt templomi esküvője. A kérdésem: lehet a Katolikus Egyházban szertartása szerint esküdnünk?

Kedves Levélíró! Nagyon örülök annak, hogy szeretne megkeresztelkedni, és a házasságát is Isten színe előtt akarja megkötni! Az, hogy már 9 éve jár szentmisére, jelzi a szándéka őszinteségét és komolyságát. Jelentkezzen bátran a plébániáján, és kérje meg ott az atyát, hogy készítse fel a keresztségre, és keresztelje meg Önt (pl. jövő húsvétkor).

A férje szabad állapotúságát illetően fontos volna azt tudni, hogy az első házasságában a házastársa meg volt-e keresztelve, és ha igen, milyen vallású volt. Ha a férje első házastársa protestáns volt, akkor az ő (polgári) házasságuk katolikus szempontból érvényesnek számít, és felbonthatatlan. Javaslom, hogy ennek tisztázása érdekében is keressen fel egy atyát, pl. a Budapesti Avilai Nagy Szent Teréz plébániát (Bp. VI. ker. Pethő S. u. 2), ahol alapos és megbízható segítséget kap ebben az ügyben. Amennyiben bárhol elakad, én is szívesen segítek.