Kezdőlap Hírek Online játékokat játszva is tanulhatunk Tamási Áronról

Online játékokat játszva is tanulhatunk Tamási Áronról

A Tamási Áron születésének 125. évfordulója alkalmából a Nemzetpolitikai Államtitkárság által meghirdetett emlékév változatos programjai közé egy egészen érdekes és különleges kezdeményezés is felsorakozott az online térben: egy szabadulószobából való kijutás izgalmas folyamata, három nehézségi fokozatba sorolt kvízek kitöltése és hagyományos, illetve skandináv típusú keresztrejtvények kitöltése révén is szert tehetnek Tamási Áronnal kapcsolatos ismeretekre fiatal és örök fiatal játékosok. Az ötlet gazdája és kidolgozója a 24 esztendős Fülepné Sziblik Mónika, aki hitvestársával, a 25. életévében járó Fülep Márk informatikussal közösen, a Misszió Média Kiadóval együttműködve és a Magyarság Háza partnerségével indította útjára az említett online játékokat. Kíváncsiak voltunk, mi miért történt úgy, ahogyan a www.tamasiaronjatekok.hu oldalon látjuk. Fülepné Sziblik Mónika projektvezető válaszaiból kiderül.

Milyen megfontolás alapján döntöttetek úgy, hogy – legfőképpen – fiataloknak szóló online játékokkal fogjátok gyarapítani, színesíteni a Tamási Áron 125 Emlékév programsorát?

– Miután az emlékévet bejelentő januári sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a szervezők szándéka szerint a célközönségük kiemelten a fiatalabb nemzedék lesz, az első gondolatunk az volt, hogy ettől a korosztálytól talán még mi sem vagyunk annyira távol. Visszagondoltunk arra, hogy minket milyen programok kötöttek le az iskolában, melyek voltak a kedvenc rendhagyó napjaink, és hogyan szereztük a legmaradandóbb élményeket. Ezeket az emlékeket próbáltuk ötvözni a mai trendekkel, hogy a fiatalok számára egy valóban szórakoztató és ugyanennyire hasznos programsorozatot kínálhassunk.

Miért éppen szabadulószoba, kvíz és keresztrejtvény lett a három fő online játéktípus?

– Több különböző játékban gondolkodtunk, hogy mindenki találhasson az oldalon kedvére valót. Mivel gyermekkorom óta az egyik kedvenc időtöltésem a keresztrejtvények fejtése, ez a kategória egészen kézenfekvő volt. Havonta egy, felváltva skandináv és hagyományos típusú keresztrejtvénnyel jelentkezünk, amelyeket olyan módon helyeztünk el az oldalon, hogy online és kinyomtatás után papíron is kitölthető legyen. A Tamási Áron életéről és műveiről készült feleletválasztós kérdéssorozatokat szintén elengedhetetlennek gondoltuk edukációs szempontból. A kvízeket nehézségi fok szerint alap-, közép- és mesterfokba soroltuk. A szabadulószoba pedig – a személyes kedvencem – fiatalos, modern játékelem.

Több mint fél évig tartott az előkészítés és a kidolgozás, a feladatok megszerkesztésének és az oldal kialakításának a folyamata. Mi volt ebben a legszebb és mi a legnehezebb?

– A legszebb egyben a legnehezebb is volt: az első vázlatoktól eljutni a végleges változatig, ami jelenleg is szerepel a weboldalon, igazi kihívás volt. Sőt ahogy az lenni szokott, nálunk is volt végleges, majd végleges2, majd pedig tényleg-végleges, és még azon is volt mit csiszolni. Mindannyian sokat tanultunk ez idő alatt, és persze nem csak Tamási Áronról. Fantasztikus élmény volt látni, ahogy az elképzeléseink valósággá válnak, és ami először csak a fejünkben élt, az most valós emberekhez eljutva valós szórakozást nyújt.

Kik segítettek nektek, kik vettek részt még valamilyen formában a munkában?

– Fürjes Panka kiváló grafikai munkáival járult hozzá az oldal vonzó képi megjelenítéséhez, Nagy Márton a szövegek korrektúrázását végezte és végzi. Varga Gabriella, a Misszió Média Kiadó vezetője az adminisztráció és a koordináció terén volt nélkülözhetetlen segítségünk. Nagyon hálásak vagyunk a Magyarság Házának, nemcsak a partnerség vállalásáért, hanem számos jobbító szakmai meglátásukért is. Két médiafelület, az európai Életünk újság és a kanadai Kalejdoszkóp folyóirat pedig nemcsak abban lesz a segítségünkre, hogy játékaink híre a diaszpóra magyarjaihoz is eljusson, hanem az emlékév végéig kiemelt figyelemmel kíséri és segíti majd a reklám- és promóciós tevékenységet.

A játékoldalt már körülbelül egy hónapja a közönség is kipróbálhatja. Milyen visszajelzéseket kaptatok és mire számítotok a továbbiakban?

– Volt olyan fiatal játékos, aki a szabadulószobából sikeresen kijutva még másfél órát az oldalon maradt, és kipróbálta a nagy részét annak, amit ott talált. Egy 76 éves budapesti hölgy pedig a keresztrejtvények nyilvánossá válása után egy nappal lefényképezve elküldte nekünk mind a nyolc általa kitöltött keresztrejtvényt! El is gondolkodtunk azon, hogy vajon nem kevés-e a havi egy rejtvény, és eldöntöttük, hogy készítünk még néhányat pluszban az emlékév második felében. Reményeink szerint főként általános- és középiskolás diákok, egész osztályok fogják látogatni a www.tamasiaronjatekok.hu oldalt, de természetesen mindenki mást is sok szeretettel várunk, hiszen a játékok (nem csak ezen az oldalon) korfüggetlenek!

Mi lenne a várakozásaitoknak leginkább megfelelő eredmény, amit az emlékév végén látni szeretnétek?

– Számszerűsíthető eredmények szempontjából azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy mindazon emberek létszáma, akikhez sikerül majd eljuttatnunk a játékok valamelyikét, több százban, de inkább ezrekben legyen mérhető. Ennél is fontosabb azonban a játékosok véleménye, amit ők, névtelenül és nem nyilvánosan, egy egyszerű űrlap segítségével juttathatnak el hozzánk. Egyik játékosunk például azt írta, hogy: „Érdekes, sok információval ellátó játék.” Nagyon örülünk az ilyen visszajelzéseknek!

Nincs is más hátra, mint Kosztolányi Dezsővel együtt kortól, nemtől, foglalkozástól függetlenül minden honfitársunk felé feltennünk a kérdést: „Akarsz-e mindig, mindig játszani?”

Székely Pálma, Bécsi Napló

a lelkiatya válaszol betegség boldogság Böjte Csaba bűn család Egyház események Európa Ferenc pápa fiatalok gyerek gyónás halál határontúl hit házasság ima Isten Istenkapcsolat Jézus kultúra lelkiatya Magyarország nagyvilág pap papok Pál Feri remény segítség szentek szentmise szentségek szenvedés szerelem szeretet társadalom Vatikán vers viccek válás zene élet életbölcsességek életút