Kezdőlap Hírek Orvosi ellátást visznek a legszegényebb településekre

Orvosi ellátást visznek a legszegényebb településekre

Huszonöt faluban indított eddig telemedicina szolgáltatáson alapuló hibrid orvosi ellátást a Felzárkózó települések program keretében a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a helyben hiányzó egészségügyi ellátás pótlására, vagy kiegészítésére. A mozgó rendelőkben asszisztensek érkeznek a településekre, a pácienseket pedig internet kapcsolaton keresztül vizsgálja meg egy máshol tartózkodó orvos.

Az ország 300 legszegényebb településének felemelését célzó kormányzati program részeként telemedicina szolgáltatáson alapuló rendelést indított és térségi központokat létesített a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Naszlady Attila Egészségfejlesztési Programja.

Az eddig megvalósult fejlesztések során nyolc teljes értékű mozgó orvosi rendelő állt munkába a hiányzó ellátás pótlására, négy további jármű pedig olyan településeket látogat, ahol van ugyan orvosi rendelő, de a körzet egy ideje betöltetlen. Ezen felül öt térségi központot is kialakítottak, melyek a környező településeken szervezik a rendeléseket, összegyűjtik a pácienseket és előkészítő szűréseket is végeznek. A térségi központok ugyancsak a felzárkózó településeken működnek, Hiricsen, Zalakomárban, Litkén, Nyírkátán és Szalonnán.

A márciusi indulás óta 25 településre jutottak el a mozgó orvosi rendelők és 1200 beteget láttak el, további 2000 ember pedig tanácsadásban, vagy betegútszervezésben részesült. A rendelések során a helyben tartózkodó egészségügyi asszisztens eszközös vizsgálatokat végez, mialatt az orvos, aki közben egy másik településen tartózkodik, online, valós idejű rendelésen látja el a beteget. A modern eszközök segítségével az asszisztens helyezi rá például a fonendoszkópot a páciens mellkasára, de a szív vagy tüdőhangot az orvos is hallja saját készülékén, miközben videókapcsolaton keresztül látja a beteget. A mozgó rendelőkben lehetőség van fül- és torokvizsgálatra, egyszerűbb laborvizsgálatokra vagy digitális EKG készítésére is, az orvos pedig felírhatja a gyógyszert, kiállíthatja a beutalót, vagy szakorvoshoz küldheti a pácienst. Az eddigi ellátások során több alkalommal találtak már sürgős beavatkozást igénylő betegségeket, diagnosztizáltak többek között kétoldali tüdőgyulladást, skarlátot, előrehaladott cukorbetegséget is.

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a mozgó rendelők a telemedicina lehetőségeivel és a legmodernebb digitális eszközökkel pótolják a legszegényebb településeken hiányzó, vagy korlátozottan elérhető egészségügyi ellátást, miközben a programban dolgozó orvosoknak nem kell több órát utazniuk a távoli helyszínekre.

A következő hónapokban a térségi központok környékén egyre nagyobb sugarú körökben bővül majd a programba bevont települések száma.