Kezdőlap Hírek Pénzbírsággal büntetik a káromkodókat egy olasz kisvárosban

Pénzbírsággal büntetik a káromkodókat egy olasz kisvárosban

Saonara városában az új határozat szerint 400 eurót – azaz körülbelül 130 ezer forintot – kell fizetnie annak, aki Istent káromolja – számol be a 777.

A Padova melletti, tízezres lakosú olasz kisváros első embere, Walter Stefan azért döntött a szigorításról, mert maga is meglepődött a lakók – kimondottan a fiatalok – csúnya beszédén.

„Az istenkáromlás sértő, engem is sért. Ezzel a törvénnyel megtiltjuk, hogy bármelyik vallást megsértsék, tiszteletben kell tartanunk a hívőket” – mondta a polgármester a brit Telegraphnak. A polgármester hangsúlyozta, hogy a törvény nemcsak a keresztény Istenre vonatkozik, de minden vallás tiszteletben tartására szólít fel.

Az istenkáromlást tiltó határozat egy 75 pontból álló helyi törvénycsomag része, amivel az a városvezetés célja, hogy civilizáltabbá tegye a hétköznapokat. A káromkodás mellett olyan dolgokért lehet majd a jövőben komoly bírságokat kapni, mint a megadott időszakon kívüli fűnyírás, a póráz nélküli kutyasétáltatás, vagy éppen a szemétlerakás közterületen. (…)

Az első káromkodás

Fotó: Pixabay