Kezdőlap A lelkiatya válaszol Pontatlan a vőlegényem

Pontatlan a vőlegényem

Nem tudom, mihez kezdjek a vőlegényemmel! Szép, fess fiatalember, szeretem is, csak van egy nagy hibája: pontatlan és megbízhatatlan. Megbeszéljük, mikor, hol találkozunk, én ott várok fél óráig, mire ő nevetve megérkezik. Bármiben megállapodunk, egyáltalán nem biztos, hogy úgy lesz. Ő azon nevet, hogy én dühöngök. Azt mondja, hogy az embernek lezsernek kell lennie. Tessék már megírni, hogy én vagyok mániás, vagy ő a hibás? Lehet egy ilyen emberrel egy életet szépen végigélni?

Közösségben élünk, szinte kivétel nélkül családban, baráti körben. Azt, hogy mennyire fontos a közös életben a pontosság, jelzi Szent Benedek Regulája, amely előírja a szerzetesek életrendjét. A 43. fejezet például azokról szól, akik az istentiszteletre vagy az asztalhoz későn érkeznek. Aki harmadszor késik étkezésnél, már egymaga étkezik és nem kap bort.

Milyen öröm, ha bíznak az emberben! Ha tudjuk: ő biztosan készen lesz azzal, mert megígérte! Holtbiztos, hogy percre megérkezik, mert ő olyan! És milyen megalázó, ha nem így történik, amikor csak legyintenek egyet! A késésben benne van a másik megvetése, saját maga felmagasztalása: „Csak várj rám! Örülj, ha egyáltalán ott leszek!”. A pontosság, a tapintat, a szeretet a másik megbecsülésének jele.

Hogyan lehet pontos, fegyelmezett életet élni? Semmi ördöngösség nincs benne. Annyi az egész, hogy mindent felírok az előjegyzési naptárba, és azt reggelente megnézem. Azután meg kell tanulni a visszaszámlálást. Ekkorra kell ott lennem, ennyi az út, az öltözködés, még ráadok 5–10 percet a nem várt akadályok miatt, így kiszámíthatom, mikor kell felkelni, mikor elindulni.

Mi lesz az eredmény? Mihelyt valaki fegyelemezett és pontos, időmilliomossá válik. Sokat dolgozik, nagy hatásfokkal, mindig nyugodt, az ideges feszültség eltűnik, mindenre és mindenkire van ideje. Nem kell szégyenkeznie mások előtt és folyton mentegetnie magát a várakoztatások miatt. Az emberekhez való viszonya is egészen megváltozik. Ez a titka annak, hogy egyesek hihetetlen teljesítményt hoznak ki az életükből.

Még egy utolsó megjegyzés: a tennivalókban tudni kell sorrendet állítani: ezt mindenáron meg kell csinálni, ez fontos, ez hasznos, ez kellemes. Szükséges megtanulni időben kikapcsolni a tévét is, hogy másnap pihenten ébredjek.

Boldog, aki egy megbízható, pontos emberrel él, viszont pokol lehet együtt lenni pontatlannal, megbízhatatlannal! ĺgy van?!

*

A jegyeseknek el kell dönteni, valóban egymásnak valók-e? Ehhez szükséges néhány gyakorlati próba:

1. Elfogadási próba. Elfogadom-e partneremet hibáival együtt, vagy álomképet kergetünk egymást illetőleg?

2. Kölcsönösségi próba. Meg tudjuk-e egymással osztani az élményeket, a kudarcokat egyaránt? Magam akarok boldog lenni, vagy elsősorban páromat szeretném boldoggá tenni?

3. Energiapróba. Vajon szerelmünkből új energiát merítünk-e alkotómunkára, vagy lustává, terméketlenné válunk tőle?

4. Tiszteletpróba. Tiszteljük egymást? Büszke vagyok partneremre? Szívesen választanám gyermekeim apjául, anyjául?

5. Veszekedési próba. Meg kell győződnünk arról, hogy komoly viták és nézeteltérések árán meg tudjuk-e magunkat értetni egymással és meg tudunk-e fenntartás nélkül s maradéktalanul bocsátani egymásnak?

6. Játékpróba. Sokszor kell játszanunk. Megfigyelhetjük, feltétlenül ragaszkodik-e a másik ahhoz, hogy ő legyen, aki nyer? El tudja-e viselni, hogy veszítsen és tud irigység nélkül örülni, ha partnere nyer? Tehát önző vagy sem?

7. Otthonpróba. Meg kell figyelni, hogy a másik hogy viselkedik otthon szüleivel, testvéreivel. Ez a férfiúi tapintat és a női háziasság próbája.

(Életre szólón szeretni)