Kezdőlap Hírek Benyújtották lemondásukat a chilei püspökök

Benyújtották lemondásukat a chilei püspökök

chilei pedofil ügy
Lemondtak a chilei püspökök a pedofil ügyek miatt

A chilei püspökkari konferenciát alkotó 34 püspök pénteken egy sajtótájékoztatón benyújtotta lemondását a pápának, és bocsánatot kértek az áldozatoktól a pedofil ügyek miatt.

Az ügy előzménye, hogy április elején a Vatikánba rendelte Ferenc pápa az ország püspökkari konferenciáját. A találkozások alkalmával megvitatták az elmúlt évtizedekben történt szexuális visszaélések kérdéseit. A találkozások alkalmával igyekeztek feltárni azokat a súlyos mulasztásokat és elfogadhatatlan visszaéléseket, amik az esetek elhallgatásához vezettek. A találkozó végén Ferenc pápa átnyújtott egy dokumentumot és egy levelet a résztvevőknek.

A pápa korábbi chilei látogatása alkalmával heves tiltakozást váltott ki, hogy a tiltakozók szerint túl elnézően bánt Juan Barros püspökkel, aki a gyanú szerint segített abban, hogy a pedofil bűnök ne lássanak napvilágot.

Megtisztulás
chilei pedofil ügy
Meghallgatás a chilei szexuális visszaélések miatt

A sajtótájékoztatón mindenekelőtt a püspökök bocsánatot kértek az egyházi szexuális bántalmazás áldozataitól, a pápától, hazájuktól és Isten népétől a súlyos hibáikért és mulasztásaikért.

Köszönetüket fejezték ki Charles Scicluna érseknek és Jordi Bertomeu püspöknek, a pápa által megbízott prelátoroknak, akik elkészítették a 2300 oldalas dokumentumot a visszaélésekről. „Köszönetet mondunk az áldozatoknak, kitartásukért és bátorságukért, tekintettel azokra a súlyos személyes, spirituális, társadalmi és családi nehézségekre, amelyekkel szembesültek”

Lemondásukkal azt a mélyreható változási folyamatot kívánták segíteni, amit Ferenc pápa vezet. A pápával való közösségben hozzájárulnak az okozott károk helyreállításához, hogy új lendületet adjanak a chilei egyház prófétai küldetésének ahol „Krisztusnak mindig a középpontban kellett volna lennie.”

Még nem tudni, hogy Ferenc pápa elfogadja-e a lemondásukat.

(Forrás:Vatican News)