Kezdőlap A lelkiatya válaszol Református közösségbe járok

Református közösségbe járok

Tisztelt Lelkiatya! Római katolikus vagyok, bérmálkoztam és voltam már elsőáldozó is, de a református közösségben találtam meg a helyem lelkileg. Muszáj áttérnem a református vallásra, vagy szabad áttérés nélkül is rendszeresen református istentiszteleten részt venni?

Kedves Levélíró! Örülök, hogy komolyan veszi a hitét, keresi a helyes utat. Ahhoz, hogy református istentiszteleteken részt vegyen, nincs szüksége áttérésre. Egymás keresztségét egyébként a két felekezet elfogadja.

Ha megengedi, javaslom, hogy egy-két dolgot gondoljon végig. A kereszténység Jézussal indult el 2000 évvel ezelőtt. Úgy gondolja, hogy amikor pl. Szent Ferenc élt, kb. 300 évvel a reformáció előtt, akkor nem létezett hiteles Krisztusi egyház?

A katolikus egyház (a kereszténység önmagát a kezdetektől fogva katolikusnak, azaz egyetemesnek nevezte) 2000 éve lényegét tekintve változatlan módon létezik. Ugyanazok a szentségei, ugyanaz a tanítása. Nem ember alapította, hanem maga Krisztus. Ő ígérte meg azt a tanítványainak, hogy a Szentlélek elvezeti őket a teljes igazságra, megtanítja őket mindenre (Jn 14,26; 16,13). Megdőlt volna Jézus ígérete? John Henry Newman anglikán professzort az döbbentette meg, amikor az ókori egyház írásait olvasta, és rájött, hogy az első keresztények hite a katolikus egyház hitével azonos, nem a protestáns egyházakéval.

Jézus azt mondta, hogy az Ő teste valóban étel, és aki Őt eszi, az örökké él (Jn 6,55-56). Lehet az igazi egyház az, amelyik ezt az egyik legfontosabb jézusi ajándékot nem fogadja el, nem hiszi?

A református egyháznak rengeteg értéke van, nagyon sok hiteles ember, nagyon mély igehirdetések. Jól teszi, ha ezekből merít. De közben, azt javaslom, ne felejtse el, hogy a krisztusi kinyilatkoztatás és kegyelmi kincsek teljességét az általa 2000 évvel ezelőtt létrehozott egyházban találja meg.