Kezdőlap A lelkiatya válaszol Református vagyok, katolikus templomba járok

Református vagyok, katolikus templomba járok

Tisztelt Lelkiatya! 13 éves vagyok, református. Elkezdtem járni a katolikus templomba. Az bűn-e, ha nem a református templomba járok?

Kedves fiatal testvérem! Nagyon örülök annak, hogy Jézus hívását érzi, Őt akarja keresni, Vele találkozni, és elkezdett templomba járni! Örülök, hogy hallgatni akarja az Ő igéjét, amely Lélek és Élet, és amely ma is szól az Ő szavai szerint: „Aki titeket hallgat, engem hallgat.” (Lk 10,16)

Örülök annak is, hogy katolikus templomba jár. A templomaink ajtói mindenki számára nyitva állnak, aki nyitott szívvel, jó szándékkal lép be. Egyáltalán nem bűn, nem probléma, ha más felekezetű ember belép egy katolikus templomba, sőt, nagy örömmel fogadja őt a közösség, és nagy örömmel fogadja őt a jelen lévő Krisztus is.

A keresztség szentsége teljesen azonos minden keresztény felekezetben. Mi katolikusok teljesen elismerjük a református templomban történt keresztséget, és a reformátusok is a katolikus keresztséget. Hogy ki melyik felekezethez tartozik, az nem is a keresztségkor dől el (teológiai értelemben), hanem akkor, amikor vagy a konfirmációval, vagy az elsőáldozással a fiatal tudatosan is az egyik, vagy a másik felekezethez csatlakozik.

Hallgassa nyitott szívvel, amit hall a templomban, és kövesse azt a hívó szót, amelyet a lelke mélyén hall!