Kezdőlap A lelkiatya válaszol Reformátusként újraházasodhatom?

Reformátusként újraházasodhatom?

Kedves Lelkiatya! Fiatalon házasodtunk össze volt párommal. Szüleink kérésének eleget téve, református vallás szerint templomi esküvőnk is volt. 1992–2015-ig tartott házasságunk, amikor volt párom elhagyott, gyermekeimet és az egész családot. Hivatalosan kimondták a válást 2015 novemberében, ő már a következő évben újra is házasodott. Gyermekeink velem maradtak, nem kívántak anyukájukkal menni. Én megismerkedtem egy korban hozzám illő egygyermekes anyukával, akinek a párja rég elhunyt. Jól megértjük egymást és gyermeke is elfogadott, és az én gyermekeim is viszont. Új párommal szeretnénk katolikus szertartás szerint összeházasodni, de én református vallás szerint vagyok keresztelve . Mi a teendő ilyen esetben?

Kedves Levélíró! Sok jót elmond Önről az, hogy a gyermekei Ön mellett döntöttek, és az is, hogy az új házastársával és az ő gyermekeivel is szeretetben, egymást elfogadva és segítve élnek.

A katolikus egyház – Jézus tanítása nyomán, aki a házasságot Isten által egybekötött, felbonthatatlan életszövetségnek nevezte (Mk 10,9) – úgy tartja, hogy két megkeresztelt ember házassága (akkor is, ha ők történetesen reformátusok) felbonthatatlan. Ezért akkor tudnak egyházi házasságot kötni, ha az Ön házasságát előbb egy egyházi eljárás keretében érvénytelennek nyilvánítják. Menjenek el a helyi plébános atyához, vagy egy ehhez jól értő atyához (pl. a Budapesti Avilai Nagy Szent Teréz Plébániára (Pethő S. u. 2), ahol külön ilyen esetekhez nagyon jól értő atya van, aki hivatalból segít hasonló helyzetekben). Kérjék az ő segítségét az első lépések megtételéhez. Az egyházi eljárás kb. egy évet vesz igénybe, és nem jár kellemetlen eseményekkel (pl. nincs benne olyan tárgyalás, ahol a két félnek jelen kellene lennie, hanem külön-külön hallgatnak meg mindenkit).

Sok áldást, békességet, szeretetet kívánok Önnek, gyermekeinek, egész családjának!