Kezdőlap A lelkiatya válaszol Reformátusnak kereszteltek – hogyan lehetek római katolikus?

Reformátusnak kereszteltek – hogyan lehetek római katolikus?

Tisztelt Lelkiatya! Harmincegy éves fiatalember vagyok, gyerekként reformátusnak kereszteltek. Édesapám református, édesanyám római katolikus, de nem gyakorolják a vallásukat, és engem ez nagyon elszomorít. Gyerekként rengeteg gonoszságot elkövettem. Most azonban úgy érzem, megszólított az Úr. Sokat olvasom a Bibliát. Édesanyám szerint ennek az az oka, hogy egy ideje Olaszországban élek, itt dolgozom. Szeretnék római katolikus lenni, új nevet választani (a szerzetesek is új nevet kapnak, amikor belépnek a rendbe), talán ez is hozzásegíthetne, hogy végleg leszámoljak a bűnös múltammal. A kérdésem: újra kell keresztelkednem? Hogyan lehetek római katolikus?

Kedves Levélíró Testvérem! Nagy örömmel töltött el mindaz, amit a levelében leírt. Örülök, hogy Isten megérintette a szívét, hogy ezt nyitott lélekkel fogadta, hogy olvassa a Bibliát! Isten kopogtat minden ember szívének az ajtaján. Ha beengedjük Őt, Ő belép az életünkbe. És ahová Ő belép, oda áldást hoz, békét és teljesebb életet hoz.

A Református Egyház keresztségét teljes mértékben elfogadja a Katolikus Egyház. Egy megkeresztelt embert nem keresztelünk újra, mert a Szentháromság nevében és hitében kiszolgáltatott keresztség teljes értékű. A keresztség szentségében maga Krisztus az, aki cselekszik, a kiszolgáltató csak közvetíti az Ő kegyelmét.

A keresztség közös a keresztény egyházakban. Ezért a kereszteléssel még nem is dől el, hogy valaki református, katolikus, vagy evangélikus lesz-e. Ez csak akkor dől el, amikor valaki elsőáldozó lesz, vagy konfirmál. Ha még nem konfirmált, akkor egészen egyszerűen lehet elsőáldozó, és bérmálkozhat is a katolikus egyházban. Ezzel automatikusan a Katolikus Egyház teljes értékű tagjává is lesz. Az elsőáldozás és bérmálás előtt részt kell vennie egy felkészítésen (hittanos vagy katekumen csoportban), el kell járnia szentmisére, és meg kell gyónnia (egy szabadon választott gyóntató atyánál). Ha ebben bármilyen segítségre, tanácsra van szüksége, bátran keressen meg. Akár szívesen vállalom a felkészítést és az elsőáldozás ás bérmálás megszervezését is.

A bérmáláskor fog kapni egy második nevet. Egy olyan szent nevét választhatja, aki példakép a maga számára, akinek az imáját különösen is szeretné kérni. Ha szeretné, attól kezdve használhatja elsősorban ezt a második nevet (akár bejegyeztetheti a polgári hatóságnál is).