Kezdőlap Videók Reggeltől Estig – Beer Miklós váci püspökkel

Reggeltől Estig – Beer Miklós váci püspökkel

„Hogyan él egy mai püspök? Erre voltam kíváncsi, ezért korán reggel útnak indultam Vácra, hogy felkeressem Beer Miklós püspököt…”

Ezekkel a szavakkal kezdi a műsorvezető Beer Miklós váci megyéspüspök egy teljes napját végig kísérő filmet. Különösen is büszkék vagyunk a filmre, hiszen a Keresztény Élet Stúdió fiatal munkatársainak alkotása. Az alkotás stílusában is elüt az eddig megszokott vallási műsoroktól…

Miklós püspök atya élete igazi csemegét jelent a filmkészítőknek. Minden napját a városi uszodában kezdi – minden bizonnyal ennek is köszönhető, hogy a 73 éves főpásztor nyugodtan letagadhatna tizenöt évet. De olyan püspökkel sem találkoztunk még, akinek saját állatkertje van a püspöki palota kertjében, benne Misuval, a szamárral, akit ajándékba kapott a főpásztor.

Beer Miklós atyát megismerve megtudhatjuk: a püspök is ember.

Vagy gondolták volna, hogy a püspöki palota páncélszekrényét a váci börtön két elítéltje fúrta meg, néhány nappal szabadulásuk előtt? Erről is mesél Miklós atya a műsorvezetőnek, Martí Zoltánnak, aki ezen a napon mindenhová elkísérte, és kérdéseivel folyamatosan bombázta őt. A vidám dolgok mellett természetesen számtalan komoly kérdés is szóba került. Hogy csak párat említsünk a migráció, a papi nőtlenség és az idős papok helyzete. A film végére aztán kirajzolódik a kép: Miklós atya hétköznapját megismerve megtudhattuk, hogy a püspök is ember.

Készítette: Keresztény Élet Stúdió

***

Beer Miklós pályafutása röviden

Tanulmányait a budapesti Központi Papnevelő Intézetben folytatta. Esztergomban szentelték pappá 1966. június 19-én. A Hittudományi Akadémián avatták teológiai doktorrá.

Lelkipásztori tevékenységét 1967-től 1969-ig Kőbányán kezdte káplánként, 1969–1970 között Szobon volt káplán, majd 1975-ig Márianosztrán plébános. Ezt követően 21 éven át (1976-tól 1997-ig) Pilismaróton volt plébános. 1988 és 1997 között a dömösi plébánia vezetését is ellátta. 1997-ben Esztergom-Belvárosban lett plébános.

Közben 1979-től teológiai tanárként teljesített szolgálatot az Esztergomi Hittudományi Főiskolán, majd 1999-től 2003-ig rektorként átvette a szeminárium vezetését, jelentősen hozzájárult a szeminárium életének megújulásához.

Beer Miklós 2000. április 8-án az Esztergom-Budapesti főegyházmegye segédpüspöke lett. II. János Pál pápa 2003. május 27-én nevezte ki a Váci egyházmegye megyés püspökévé. Beiktatása 2003. június 20-án történt. Jelmondata: „Permanentes in fide”, azaz „Rendületlenül a hitben”.

Nagy súlyt fektet az elkötelezett világiak képzésére egyes egyházi szolgálatok ellátására: püspöksége alatt számos világit szentelt állandó diakónussá, illetve avatott akolitussá, lektorrá.Elkötelezett a cserkészet pedagógiája mellett. 2004-től az Országos Magyar Cecília Egyesület elnöke.

Beer Miklós 2014-ben körlevelet adott ki a cigánypasztorációról.

(Forrás: Wikipédia)