Kezdőlap Hírek Rekordidő alatt épült föl az első templom, amelyet 1923 óta emeltek Törökországban

Rekordidő alatt épült föl az első templom, amelyet 1923 óta emeltek Törökországban

Kevéssel azután, hogy a török hatóságok a Hagia Sofia ókeresztény bazilikát újra mecsetté nyilvánították, a főváros egyik külső negyedében rekordidő alatt megépült a Szent Efrém-templom, mely a Török Köztársaság kikiáltása óta eltelt csaknem száz évben az első keresztény templom.

Rekordidő alatt épült föl az első templom, amelyet 1923 óta emeltek Törökországban

A Fides missziós hírügynökség jelentése szerint néhány hónap leforgása alatt elkészült a templom, melyet a szír-ortodox közösség igényelt Isztambul Bakırköy negyedében, nem messze az Atatürk nemzetközi repülőtértől. Az építési engedélyt 2019 elején adták ki a hatóságok, augusztus 3-án kezdték meg a munkálatokat Erdogan elnök jelenlétében, és úgy tűnik, hogy 2021 elején már át is adják a templomot. A több, mint 700 hívő befogadására alkalmas Szent Efrém-templom egyben a szír ortodox közösség jelenlegi vezetője, Juszuf Çetin metropolita székhelye is lesz.

Törökország és a szír keresztények

Az elnökpárti török sajtó szerint a gyorsaság Erdogan elnök keresztények iránti nagylelkűségének jele, illetve a Hagia Sophia mecsetté nyilvánítása nyomán kirobbant vitákat és kritikákat hivatott lecsillapítani. Az elmúlt években a török politikai vezetés több ízben kiemelt figyelmet fordított a szír keresztény közösségekre. Megfigyelők szerint e mögött egy konkrét terv húzódik, vagyis Törökországot a Szíriában és Európában tartózkodó, és török területeken élt felmenőkkel bíró szír keresztények új hazájává kívánják tenni. A szír konfliktus első éveiben a török hatóságok Mydiatban (mely századok óta a mardini szír-keresztények lakóhelye) menekülttábort hoztak létre a szír keresztényeknek, amely 4000 ember befogadására alkalmas. Jelenleg mintegy 25 ezer szír keresztény él Törökországban, nagyrészük Isztambul környékén.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió