Kezdőlap Hírek Részletek a New York-i abortusztörvényről

Részletek a New York-i abortusztörvényről

Zaymus Eszter írását közöljük, melyet teljes egészében a 777 oldalán olvashatnak el.

Nagy vita követte New York állam új abortusztörvényét Magyarországon is. Voltak, aki felrótták, hogy nem voltak teljes körűek az abortuszok születésig való kiterjesztéséről szóló híradások. Mások egyenesen álhíreknek minősítették az erről szóló híreket. Megvizsgálva a törvényt és annak hátterét, szomorúan ébredtem rá, hogy szó sincs FAKE NEWS-ról.

A World Trade Centert kivilágították rózsaszínre, New York ünnepelt: az új jogszabály csaknem minden esetben kinyitotta az ajtót a születésig végezhető abortuszok előtt. Mostantól olyan gyermekeket is abortálhatnak, akik már életben maradnának, ha koraszüléssel jönnének világra. Hatályon kívül helyezték a büntetőjogi törvény minden abortusszal kapcsolatos büntetési tételét, továbbá azt az alapelvet is eltörölték, mely szerint ha egy gyermek az abortusz eljárás során mégis élve jön a világra, az orvosoknak mindent meg kell tenni, hogy megmentsék az életét.

Míg a World Trade Center rózsaszín fényben úszott az új abortusztörvényt ünnepelve, lábánál az emlékmű a szeptember 11-i terrortámadás anyaméhben életét vesztett áldozatai előtt tiszteleg.

Milyen változásokat hozott a kérdéses jogszabály?

Az új törvény egészen a születésig engedélyezte az abortusz végzését bizonyos esetekben. Ezek közül viszont az egyiket, az anya egészségének védelmét szinte minden szituációra lehet alkalmazni. (…)

A teljes cikket ide kattintva érheti el.