Kezdőlap A lelkiatya válaszol Szabad-e csókot adni a házasság előtt?

Szabad-e csókot adni a házasság előtt?

Tisztelt Lelkiatya! A barátnőmmel mindketten hívők vagyunk, és természetes, hogy az együttléttel várunk a házasságig, azonban én a csókot lehetséges dolognak gondoltam, de ő nem így vélekedik. Szerinte ez ugyanúgy még éretlen, le nem szakított gyümölcs lenne.

Kedves Levélíró! Nagyon örülök, hogy nagy szeretettel és a hit útján járva, tisztán készülnek a házasságra. Sok örömet, boldogságot, szeretetet, bölcsességet, nagylelkűséget kívánok Önöknek!

A szerelem testi kifejezése mindig a lelki elköteleződés, az egymás melletti döntés, az életük odaadása mértében növekedhet. Ennek első lépcsője a kézfogás, a második a csók. Ezeket meg lehet tenni már házasság előtt is akkor, ha valóban a belső elköteleződésük, az egymás melletti döntésük egyre szilárdabb, és mindketten úgy érzik, hogy házastársuknak szeretnék egymást, hogy hamarosan végleges döntést hoznak egymás mellett.

Lehet, hogy a barátnője úgy érzi, hogy még egy kis idő, a kapcsolatuk még mélyebbé válása kellene ahhoz, hogy a csók is hiteles, helyénvaló legyen, ne „éretlenül leszakított gyümölcs”. Beszéljenek erről, hogy hol tartanak most a döntésükben, hogy mikorra lehetséges reálisan az esküvő, és ennek fényében mikor van itt az ideje annak, hogy csókkal is kifejezzék a szerelmüket.