Kezdőlap A lelkiatya válaszol Szabad ismerkednem az érvénytelenítés előtt álló házasságom idején?

Szabad ismerkednem az érvénytelenítés előtt álló házasságom idején?

Huszonévesen szentségi házasságot kötöttem, majd 5 év és 3 gyerek után a férjem kilépett az életünkből. Újra nősült, szinte azonnal, és gyerekeik születtek. Én 15 éve vagyok egyedül, most kezdtem intézni, hogy szabad állapotú legyek. És persze megismerkedtem valakivel… Kérdésem, hogy mi számít bűnnek, vagy mi nem számít annak, ha én most közelebbi kapcsolatot szeretnék. Ilyenekre gondolok, hogy szabad-e vonzódni egymáshoz. Mi számít házasságtörésnek? Hisz én egyházi értelemben házas vagyok. Szabad kézen fogva sétálni, ölelkezni, esetleg csókolózni? Szabad úgy „együtt járni”, ahogy a kamaszok? Azzal a céllal, hogy közelebbről megismerjük egymás világnézetét, érzelmeit, gondolatait? Szabad egymás mellett aludni? Természetesen tudom, hogy szexuális kapcsolatot nem létesíthetek, ehhez tartom is magam. De vágyom a szeretetre, törődésre. Nem kiskapukat keresek, csak szeretném tudni, hogy hogyan szabad ismerkednem.

Kedves Levélíró! Nagyon örülök, hogy komolyan veszi a hitét és a hite szerinti, tiszta életet. Örülök annak is, hogy talált egy új társat, akivel van remény arra, hogy boldog házasságban élhetnek majd.

A következő lépéseket javaslom. Minél hamarabb kezdje el a templomi házassága érvénytelenítésének a folyamatát. Ez az eljárás alapvetően egyszerű (kell hozzá a 2 keresztlevél, az egyházi házasságkötés és a polgári válás dokumentuma, valamint 2-3 tanú megnevezése, akik önöket jól ismerték a házasságkötésük idején). Meg kell írni a keresetlevelet (a házasságkötésük és a házasságuk történetét az érvénytelenség okait megnevezve), majd az illetékes egyházmegyei bírósághoz beadni. Nincsenek tárgyalások, hanem külön-külön hallgatják meg a tanúkat és a feleket. A folyamat kb. egy évet vesz igénybe.

Az érvénytelenítési eljárás elején kérdezzen meg egy hozzáértő embert (atyát, egyházjogászt) – elmondva neki a házasságuk történetét – valószínűnek tartja-e, hogy a házasságukat érvénytelennek nyilvánítsák.

Ha ez valószínűnek látszik, akkor a következő egy évet tekintheti úgy, hogy udvarlási időszak, házasságra készülési idő a kedvesével. Ilyenkor, ahogyan a kettőjükben fokozatosan erősödik az egymás melletti végleges elköteleződés döntése, a kapcsolat testi kifejeződései is megjelennek: kézfogás, csók, ölelés. Ezeket tehát bátran megtehetik ebben az „udvarlási” időszakban. Az egymás mellett alvásnak igen nagy a kockázata, hogy egy idő után túl nagy kísértéssé válik, ettől inkább tartózkodjanak.

Amikor aztán megérkezik az érvénytelenséget kimondó döntés, akkor megtörténhet az eljegyzés, még mélyebbé válhat a kapcsolat, kitűzhetik az esküvő időpontját. Sok örömet, szeretet, nagylelkűséget, hűséget, hitet kívánok ehhez az új, bontakozó életszövetséghez!